Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

08 октомври 2010

Tommy Girl , Tommy Hilfiger



Cologne Spray, от 1996 г.
Olfactive Group: Floral Fruity


Пъстроцветна басма


сякаш съм надянала с това ухание – проветрива, лятна, безгрижна. Безгрижно и лятно е и момичето, което ми намига от този флакон. Толкова волно, че чак вятърничево момиче; съответно такава липса на интрига в съчетанието, че чак плоско ухание. Може би изобщо не биваше да посягам към парфюм, чието име само по себе си, предполага младо, енергично момиче. Не от носталгия по отминали времена го грабнах обаче, а защото вярвам, че във всяка от нас продължава неизменно да се спотайва едно момиче. Уви, в името на този мирис няма алегория, адресата е съвсем буквално съобщен. Всъщност, бях решила да тръгна от първообраза, за да проследя еволюцията на производните на този аромат – всички летни и джинсови версии с името Tommy Girl отпред, появили се през годините. Сега, след опознаване на първоизточника, идеята се очертава като прахосване на време.



Прохладата,

която очаквах от ментата в сърцевината на композицията, се усеща, но само върху блотер. В съприкосновението със зряла кожа и улегнал характер, ароматът прозира безлично. Жизнерадостните виолетки откровено дразнят – оставени са неполирани, в чистия си вид, в който ги предпочитам небутилирани. Нелустросано е и присъствието на крем (лилия) в сърцето на аромата – упойващите му, коварни жилá придават нездрав вид на средните нотки. В тях, освен изброените три, присъстват още орлови нокти, роза, грейпрут и цитруси, като последните две определено се налагат с присъствие. Нищо от любимите ми жасмин, кедър, сандалово дърво и кожа не намирам в базата на парфюма, вероятно защото магнолията там е предозирана, а жасминът е ненапудрен. На върха на тази плоска, необемна пирамида са касис, камелия, ябълков цвят, портокалова мандарина.


Суровата присъда,



която изчетох, е строго – субективно приложима. Не съм привърженик на цветно-плодовото ароматно семейство, но не се отказвам да търся поне един негов представител, който да ме плени. Tommy Girl не е призваният, очевидно. Той трябва да се носи наистина от ведри, млади момичета. На мен стои смешно – като ботокс в устните, като минижуп върху целулит. Прекалено експлоатиран, пресилено жизнерадостен, изкуствено подмладяващ – такъв ще архивирам в съзнанието си този аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар