Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

22 февруари 2011

Absolu, Rochas





въведен 2002 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Woody



Absolu



е като балерина, която изкусно балансира върху тънката като конец граница, между мъжките и дамски аромати. Без да залитне нито веднъж, дори на най-сложните подскоци, пази равновесието си винаги от страната на дамските ухания. Шедьовър в долния регистър на дамската парфюмерия, където мислено подреждам смолисто-дървесните, тембърни и незахарни аромати. Трудно ми се струва да се съхрани женствеността, без да й се изрисуват мустаци, в запазения за мъже смолисто-дървесен периметър. Absolu и в частност несравнимият създател на неговата формула – Жак Кавалие, доказват блестящо обратното. Класически стилно, изчистено от излишни движения и шум, присъства върху мен парфюма. Без да се вклинява остро, но с достатъчно сила да привлече внимание върху своята дама. Фокусът е върху естествената красота и на безопасно разстояние от ципа на полата й. Комфортен и много елегантен, с мохерно нежна топлина, в маншона на която можеш да се зарадваш и на студените дни.


Нищо,

съвсем нищо не различавам от ароматния състав на парфюма. Нито смокиновото листо и цитрусите от връхните ноти намирам буквални, нито цветята и пипера от сърцевината разпознавам поименно. Не знам дали развитието на аромата е шеметно устремено към базата си или пък пластовете са добре разбъркани, но от самото нанасяне и чак докато угасне съвсем, усещам единствено смолисто дървесната доминанта. Ситни и бели дървесни стърготини, залети с прозрачно чисти смоли и застинали като в кристална топка. Така бих нарисувала Absolu, а задният фон бих опушила с фин горски дим, който хвърля сянка върху аромата. Дим като от тлеещи кори и листа, носен отдалеч.



Не откривам


прелъстително изкушение в парфюма, противно на многото такива мнения, които прочетох. В тихата му топлина е скрита наистина чувственост, но не показна. Бих носила без притеснение Absolu и в делово ежедневие, но пък колко повече му отива една кротка вечер. Умереното му, меко и гладко присъствие го прави и универсално комфортен. Оригиналната композиция не мога да сравня с друг от парфюмите, които познавам, тоест ми дава нужната характерност и опознаваемост. Носи ми красота и удоволствие като от безкрайна разходка в огромна, светла гора и в такъв абстрактен смисъл, мога да го сравня с Background (Jil Sander). Подочух, че вече не се произвежда, но все още се намира на много разумна цена, срещу която получавам особено добра трайност. На следващия ден, остатъкът от аромата е избистрен от дима и завършекът е някак пудрен. В Absolu най-високата оценка заслужава неговата естественост. Няма поза в него и не лъщи от сладост, като много от популярните аромати. Всъщност, в него няма грам захар, но като хубавият чай, той не се нуждае от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар