Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

13 април 2011

L'Eau de S.T. Dupont, S.T. Dupont






лансиран 2004 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Aldehyde

Цветен


и кокетен, пролетен аромат с учудващо добра трайност, който не блести с разтърсваща оригиналност, а предлага само лъчезарно и романтично настроение. Тънко и прозрачно е неговото присъствие, но осезаемо и цветно. Цветнитие алдехиди, по някаква неизвестна мен причина, се считат за трудни аромати. Тук не откривам нищо трудно и пръскам с удоволствие. За мен са въздушни ухания, с много слънце в сока и ми носят усещането за чистота и комфорт. Формално от младата генерация парфюми, с която свързвам новото хилядолетие, но L'Eau de S.T. Dupont няма модерно звучене. Точно обратното, цветята в присъствието му, са лирични и милозливи, като в парфюмите от миналото. Букетът им е минималистичен, като набран от дете за мама. Стръковете са неравномерни, един нагоре, друг надолу, но жестът те омилостивява и разнежва.


Орлови нокти


отварят думата в този аромат. Толкова често ги срещам във връхни нотки, че се научих да ги разпознавам безпогрешно. Всеки път се чудя защо на български това медено цвете е преведено с толкова застрашително име. Вероятно заради вида на извитите му цветчета, които наистина мога да оприлича на нокти. Намирам английското име honey-suckle за много по-красноречиво. Именно нектарено меден е ароматът, а в този точно парфюм – медено - сапунена пяна, заради неописаните в състава алдехиди. Дълго слушам тези бъбривци – орловите нокти – да се изприкажат преди да стигна до сърцевината, която е най-красивото в този парфюм. Там са магнолия, орхидея и жасмин и ако ви е чудно как ухае тази комбинация, образно мога да я приравня до момини сълзи. Съвсем близко до техния аромат звучи магнолията в L'Eau de S.T. Dupont. Мускус и ванилия има в базисната подплата, но ванилия не откривам. Ароматът изсъхва бавно и креместо - пудрено, а мускусът го възобновява интересно и чувствено.



Почти


мелодраматичен е този парфюм и може лесно да изкриви лицето на свикналите с по-дръзките, хард миризми. L'Eau de S.T. Dupont е за почитателите на цветни нотки и най-вече на пролетните такива. В темата му откривам заемки от Femme (Hugo Boss) и препратки към Romance (Ralph Lauren). L'Eau de S.T. Dupont е по-неприкрито цветен от тях и не се срамува да е приятно замечтан и романтичен парфюм. Неговата дама е магнолия – нежна, бледо розова и крехка. Когато вървя по тротоарите, посипани с капещи магнолии, винаги ги заобикалям. Струва ми се кощунство да стъпя върху този чист и изящен цвят. Ако можех бих стояла под огромните дървета да ме навали млечнорозовото им кадифе. Изпадна ли обаче в такова настроение, по-бързо мога да го удовлетворя като посегна към този парфюм. Разплакани от пролет магнолии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар