Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

06 май 2011

Venezia Pastello, Laura Biagiotti




лансиран 1995 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral Fruity


В един


от епизодите на Алф, Уили Танер имаше странен кошмар. Мяташе се насън, след като любимата му Кейт, беше споменала колко е предсказуем. Отбелязах си наум да не ползвам тази дума пред любимия мъж, въпреки, че бих вложила в нея само най-доброто си чувство. За Venezia Pastello важи същото - именно предсказуем, като натоварвам това определение с най-позитивния смисъл. От един парфюм, в общият случай, очакваме да е елегантен, траен, да ни носи самочувствие. Venezia Pastello не подвежда в очакванията. Той е точно класически и женствен аромат, какъвто съзнанието материализира при представата за парфюм. От онези, за които няма отрицателни мнения. Всеки би могъл да оцени неговата благост и елегантното, гладко присъствие, и да се възползва от тях. Единствена причина, да не се хареса на някой този аромат, е да не може да го открие. Подобно на много класики и Venezia Pastello не се предлага отдавна.

Учудих

се да видя толкова плодове в най-горния ароматен ред. Ароматното начало не ми рисува шарена фруктиера, пълна със сливи, малини, праскови, касис и червени боровинки. Усещам го медено сладко и хомогенно, а плодовете присъстват единствено като намек. Благороден и тактичен намек, от онези, които бихме направили на добър приятел. Ще обходим проблема отдалеч и метафорично ще се произнесем. Плодовете във Venezia Pastello са снети в профил и от безопасно разстояние. Не е увеличен нито един анфас. Ако знам, че това са именно плодове, бих предположила касисът и боровинките, повече отколкото останалите. Цветната сърцевина прелива и озвучава най-силно аромата. Опудрен хелиотроп надделява над деликатни рози и топъл, благ жасмин. Всъщност, розите ги прочетох, не ги намерих сама, за разлика от останалия, мек букет. Зачудих се откъде идва нежното усещане за пудра и като сравних ароматните пирамиди в различните парфюмни енциклопедии, видях, че fragrantica.com, просто е пропуснала ирисът в ароматното сърце. Като цяло, цветята във Venezia Pastello са красиво и пастелно меланжирани, както и самото име предполага. Напомнят цветна амалгама, в която основна тоналност е медената. Ароматът се стича комфортно наоколо, следи движенията ми и заобля по-резките. Няма стряскащо и мощно присъствие, но не и романтичен и труден за долавяне. Зрял, женствен и благ. Като остатъкът си от кедър, муск и сандалово дърво.


С медения си
,


бон тон, Venezia Pastello ми напомня недвусмислено Cantate (Yves Rocher), но и всеки класически парфюм. За тези аромати няма сезони и ограничения в повода. Еднакво възпитани и коректни, надеждни са, във всяка ситуация. Отпадат един по един, понеже ключовата им дума е благ. Днешната дама не иска да дава и минимален повод да се бърка доброто ѝ възпитание с наивност. Не иска и акцентът да пада върху класическия тип женственост. Търсят се нови хоризонти за покоряване и откакто проядохме шоколад с чили и салата с физалис, търсим различното и в парфюмите си. Ценим пригладените и прекрасни класически композиции, като тази във Venezia Pastello, но рядко посягаме към тях. Бавно и полека започват да ни се струват или твърде стандартни и протоколни, или просто ни липсва интрига. Модите тиктакат, а парфюми като Venezia Pastello заслужават да останат поне разказани. Цветен меланж.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте Натали,с удоволствие Ви чета!Да споделите как усещате Zen Shiseido!?!

Натали Никол каза...

С голямо удоволствие - Zen Shiseido е сред любимците ми.

Благодаря за проявения интерес.Радвам се като дете на всеки коментар.

Публикуване на коментар