Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

14 юни 2011

Scent Intense, CoSTUME NATIONAL




лансиран 2005 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Chypre Floral


Човек

дори добре да си се парфюмира с останалите аромати, стига един ден и до цветните шипри. Този, който ползва парфюм редовно, става рано или късно резистентен към ефирните и въздушни ухания. Развива имунитет и нежните щамове спират да му въздействат. Може пък и по начало да не отразява такива парфюми и винаги да се е стремял към интензифицирани миризми, без да е минал през предишни стадии на парфюмната диализа. В такъв момент, парфюм от групата на шиприте и особено с Intense в името, е обещаващо предизвикателство за носа. Точно такова е Scent Intense. Богат, плътен и тъмен аромат, с много власт в присъствието и приятна трайност. Като по сигнал и по инерция за такива парфюми, е определен от повечето като зимен и вечерен. Мръдне ли се встрани от парфюмните енциклопедии, в личните страници на парфюмни почитатели с традиции, става ясно, че Scent Intense е харесван целогодишно и дори особено много през лятото. Колкото и нелогично да е заради плътността и тъмната му сила.


Силно

камфорово е ароматното начало на парфюма. Много силно камфорово. Scent Intense се нанася с пачули – омекотено, но неолекотeно, каквото е напр. в Perles de Lalique (Lalique). Там е въздушно и изтънено филирано, тук е плътно и тежи надолу. Отчетливо пачули, което уважава гравитацията и не е така летливо. Напомня ми за кратко пачули доминантата от White Patchouli (Tom Ford). Няма ясно изразена цветна сърцевина този парфюм, но въпреки това, в позасъхналия парфюм се усеща маслено-восъчна роза като в L`Arte di Gucci (Gucci). Оказа се, че не е роза, а хибискус посочен в състава. Тази китайска роза познавам като по – прашна и неозарена, но тук е звънлива. За половин час от Scent Intense остава само амбра, поразмесена с отшумяващите, изброени неща. Дълбока, плътна на дъх, многопластова амбра. Наскоро опреснявах познанията си за нея и се присетих, че не съм я разказвала тук. Тя може и да се образува в стомаха на кашалота и да се отделя по естествен начин, но е красиво ароматно явление. Не я харесвам подсладена като в Hermessence Ambre Narguile (Hermes). Подслажданата амбра завива към конфитюр. Тук напротив, остатъкът е по-естествен, макар също ликьорено сладък. Гъст обаче, и прочувствено тъмен като в Private Collection Amber Ylang Ylang (Estee Lauder).


Много мнения


срещнах за мъжествен характер на Scent Intense, които няма да подкрепя. Дори и с онези, които го намират за унисекс, трудно ще се съглася заради цветната и тъмната сладост. Scent Intense може да се носи от мъж наистина, но поводът изисква ръкавели и жилетка под сакото. И дамите би задължил Scent Intense, но при нас се размива все повече границата между официален и универсален парфюм. Като модерен цветен шипър, без мъхове и ретро дъх, Scent Intense може да се носи пестеливо и през деня. В топлият, красотата му се стича особено красиво и ако върху ароматите можеше да се прилагат ефекти като върху снимка, щях да кажа, че някой е минал парфюмът с liquify филтъра. Все пак би предпочел да го уважат с някое облекло и случай, които обобщаваме разговорно с по-така. По-така се и усещам – по-строга, по-сложна, по-взискателна. Понеже съм с по-добрият парфюм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар