Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

28 юли 2011

Heliotrope, Etro





лансиран 1989 г.
Eau de Toilette
UNISEX
Olfactive Group: Oriental Floral


“ Тук мирише

на сладкишарница.” , беше реакцията на мъжа в къщата. Често засуква думите и произвежда нови, неволно и без да забелязва. Със сигурност искаше да каже сладкарница, но първо е мъж, и второ - говори български само по няколко часа на седмица през последните 24 години. Сетих се да попитам след време чак, дали е хубаво или лошо щом мирише така. Не помня какъв отговор получих, обаче си знам, че щеше да е хубаво, ако идва от кухнята. Heliotrope не е кухненска миризма, но е от вкусните парфюми, за които се чува yummy. Учудвам се да го видя спрегнат като унисекс, в моето разбиране е изцяло дамски аромат или поне аз не бих искала да ухае така любимият мъж.


Не точно


на сладкиш за мен, а и на сладолед stracciatella. В него няма май бадеми, както има в Heliotrope и въпреки това stracciatella ми ухае подобно заради стърготините нагарчащ шоколад. И бадемите тук са силно ароматни и силно горчиви в началото. Цианидната им горчивина се разсейва бавно, но характерният им хлебен дъх остава почти до край. Смесва се с подсладена ванилия, точно като от пакетче нежна и не такава пренатегната като в Gaultier 2 (Jean Paul Gaultier) или Armani Code (Giorgio Armani). Освен, че е посочена отделно, ванилията идва като дъх от самия хелиотроп. Това цвете има и неуханни разновидности, но като правило хелиотропът е сред най-дъхавите ванилови аромати при цветята. Тук е силно опудрен мирис, глъхнещ в гънките на кожата. Хелиотропът е винаги обърнат към слънцето и така обяснява името си*. Най-често го показват в лилаво цъфнал, откъдето пък е станал нарицателно за нюанс на лилавото. Градинарите обаче, определено предпочитат белия, заради по-силният му ванилов мирис. В ароматната пирамида на Heliotrope има дълъг ред, който не разпознавам изобщо. Може би само прашно лятно сено от бобовата тонка в подсушения остатък. Иначе го свеждам до бадеми и ванилов хелиотроп, напудрени добре и непрозрачни. Мек, пухкав мирис на хубав пълнеж за сладкиши.



Остава


само да се хареса. С някой, който обича ванилия и бадеми в парфюма си, има големи шансове. Друг, като мен, който не се въодушевява от вкусните парфюми, може само да го оцени. Харесва ми ароматът на горчиви бадеми, дори и този на ванилията тук и ги намирам много достоверно пресъздадени. И точно затова не бих носила Heliotrope. Бих го хапнала на бадемов крем, ако беше. Спадам към неспасяемите чревоугодници, но в разбирането ми за парфюм липсва gourmand толеранс. Не, че не е хубав ароматът на такива парфюми. Напротив даже, но е твърде близко до това, което се сервира на масата, за да го оценявам като парфюм. Уютен, като топла къща по Коледа.



____________________________________________________________________________________
*Ἥλιος (helios, гр.) - слънце , τρὀπειν (tropein, гр.) – обръщам се

Няма коментари:

Публикуване на коментар