Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

05 октомври 2010

L'Arte di Gucci, Gucci



(създаден 1991)

Сексапил под друго име

Ако Мерилин Монро не беше си отишла преждевременно, този аромат щеше да бъде под нейна диктовка и за нея създаден.
Както всички представители на семейството на цветните шипри, които съм изучила досега, и този е подчертано индивидуалистичен, с няколко мегатона заряд. Оръжие за масово поразяване! Мъжете хлъцват пред една самоуверена Хетера, в която много от жените – опознали аромата, се превръщат. Застиват или се гърчат, паднали на колене, опитомени.


Парфюмът - погледнат като сечение

Кориандърът, бергамотът и зелените нотки от повърхността, точно както се предполага за едно предястие, успешно изострят апетита за още, и още…
Мимозата в средните нотки не е от срамежливите мимози, а е самонадеяна и хлевоуста. Туберозата, момината сълза, розата, нарциса и жасмина, които трябва да я ескортират в качеството си на придворни дами, правят шествието на тази кралска особа зрелищно и пищно. Щом се затопли добре, базата разгръща мускусно – кехлибарени плащове, в които се заплитат кожата и пачули.


Препратки

Някои съзират в този изискан аромат ориенталското звучене, но за мен той е прекалено дързък за да е препратка към Изтока. По – скоро това е Америка в периода на Реймънд Чандлър, сухият режим, дамите с дълги цигарета и кървавочервени устни, които седят свободно на бара и пият чисто уиски, без страх от влитащи полицаи.

Защо и аз?

Откакто се заклех във вярност на един друг цветен шипър, разбирай преди повече от 20 години, винаги подозирам това парфюмно семейство в нечестна игра – в тяхната пирамида има нещо кодирано, което води до пристрастяване. Нещо, което те кара пак и пак, и отново да ги търсиш, да ги пръскаш, да се запасяваш с тези аромати. Нещо повече – след тях всичко друго ти изглежда мъртвешки бледо като аромат. Колкото и да искаш да пръснеш или купиш нещо друго, неизменно посягаш към тях. Нищо чудно! С този специално красавец - L'Arte di Gucci, се парфюмираш със самочувствие и лъст! За жалост изведен от производство, все по рядък, на бомбастични цени, които обаче са оправдани до стотинка.

7 коментара:

densi каза...

Един наистина прекрасен парфюм!

Жана :) каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Жана :) каза...

Точно Америка от 30-те изплува в съзнанието ми, когато сложа L'Arte di Gucci. Винаги си мисля, че не съм достатъчно подходящо облечена за него, нито пък отивам на подходящо място, за да удостоя и останалите присъстващи с разкошният му, загадъчен аромат. Този парфюм ми носи усещането за femme fatalе. Представям си дама с черна рокля, кървавочервени устни и дълго цигаре. Бих отишла с този парфюм на опера. Той трябва да се води на специални събития, вечер, по тъмно. Тогава ми изглежда още по-красив! Има някаква тайнственост в цялото му звучене. Сигурно заради това, че би бил свидетел на една приятна вечер; на страстна нощ, последвала след нея и на прекрасното утро след това, когато той все още ще е там и ще е видял всичко, но ще мълчи съзаклятнически. Всяка жена, която го оцени и съумее да го носи, с него ще се чувства придружена от истински джентълмен и никога няма да се чувства сама!

Lita каза...

Спрян от производство.. :((
Бихте ли препоръчали някой друг, който да оставя същото/подобно впечатление у околните?

Unknown каза...

Лита, аз лично търся нещо подобно от много време, но без успех..

Lita каза...

аз така се надявах Натали да препоръча някой подобен..

Натали Никол каза...

Мисията невъзможна! Подобен няма! Дори бледо копие не съм открила още.

Публикуване на коментар