Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

25 декември 2011

Absolument Absinthe, Le Parfum d`Interdits


лансиран 2006 г.
Еau de Parfum
Unisex
Olfactive Group: Floral Green

“..От няколко месеца ме гложди любопитството към един рядък за Бг аромат - Аbsolument Аbsinthe. Поне това, което пише в ausliebezumduft, страшно ме провокира и затова моля за описанието му.” *



Алитерацията


като похват за литературно въздействие съм запомнила като струпване на звучни съгласни, от което многократно повторение ти тръгват подсъзнателни тръпки като четеш. Тревожно, трескаво и тромаво тържествено ти става от трясъка на “р”, например. Понеже не знам как се нарича струпването на специфично въздействащи тропи в маркетинговите стратегии, ще го кръстя палитерация като производно от пазар и съответната стилистична фигура. Фабриката Liquoristerie de Provence е натрупала абсолютен, абсент, канабис, забранен** в този аромат, с което така разчовърка и моето любопитство, че се озовах с парфюма в ръце много преди да се усетя. Трикът с потайнствения чар на забранените неща е стар като света, но работи безотказно на приземния етаж на подсъзнанието ни.

Озъртах се


като паркирала на забранено място когато пих за пръв път абсент и се въртях на тръни някой да изсвири оглушително и да ме глоби. Нищо, че бях във Франция където е напълно легално, това ексцентрично зелено питие на бохемите внася в мен окултен смут със сложните си ритуали по запалване на бучката захар в лъжицата. Приписват му наркотично пристрастяване и опасни психотични атаки върху поведението, а е алокохол като другите. Варят го от пелин*** и го овкусяват с анасон, исоп, копър, кориандър или пък планински билки. Лошата му слава тръгва от един швейцарски фермер****, който избива цялото си семейство след запой с абсент. Подобни алкохолни изстъпления стават и след уиски или произволно друго спиртно питие, но абсентът е трън в очите от самото си начало и загрижени правителства по света се надпреварват да го забранят. Все още има страни в които ембаргото върху него не е вдигнато. Франция не е една от тях и Liquoristerie de Provence, които са се прекръстили на Le Parfum d`Interdits за целта на парфюмния си асортимент, е един от известните производители на напитката.

Подобно


престъпление, за което също нямам досие е пушенето на цигара с марихуана в един coffee shop в центъра на Амстердам. Конопеният канабис се предлага в различни форми, а има и снимков каталог по който си избираш грехопадението. В случай, че някоя дълга ръка на българския закон попадне случайно тук, се застраховам, че не изпуших цигарата. След първите две дръпвания и да исках не можех да продължа заради кикота, който ме държа следващите два часа. Заливах се от смях без да знам защо, но запомних вкуса на канабиса. След толкова съприкосновения със забранените неща, нищо чудно, че поисках да видя как ухаят в парфюм. Absolument Absinthe обаче, въпреки хитрата палитерация, не произвежда очакваният адреналин от дръзко престъпване на закона. Парфюмът напомня далеч по-обикновени и разумни във всяко едно отношение бледозелени аромати. В сапуненото му начало едва се разпознава зеленото от коноп. Няма натяг, само рахитично резидаво от прозирно тънки зеленикави листа, които може да са на канабис, но и на всяко друго растение. И сърцевината е бледа и сълзлива и в нея превес държи акватичния мирис на лотус и удавена в порой момина сълза. Съхне белоцветно и ако има истински абсент в миризмата, то го познавам само по липсата на сладост и неопределената горчивина на дъното на аромата. Нито смолистия галбанум, нито дървесната намеса на сандалово дърво долавям, а те биха оправдали унисекс приложението, което сега ми се струва пресилено като анонс. Ухае ми наивно, без отривистия характер на описаното в състава. Нежно щях да кажа, ако ми харесваха лъхнатите акватици и безкръвни бели цветя в парфюм. По сила на присъствие Absolument Absinthe е пролетно деликатен и добре укрит в гънките на кожата като остатък от гел-душ с лотус. Дори мускусът от финала не прави нещата по-запомнящи се, само по-бистро чисти.

Вслушах се


в съвета да тествам Absolument Absinthe паралелно с CK Оne (Calvin Klein) и вторият спечели по точки, въпреки недвусмислената прилика, за която нямам представа как е постигната от Calvin Klein без абсент, абсолют, канабис и забранено в състава. Не намерих търсения опасен чар, така хубаво внушен с палитерацията на Le Parfum d`Interdits. На тяхно място щях да дам по-достъпно и масово име за този лесен за носене и масово срещан аромат за да не изплаша нетърсачите на силни усещания, които са повече на брой от парфюмните екстремисти. Ажурно зелен, например.
________________________________________________________


* Честита Коледа, Галя! Остани здрава и се свържи на посочения в контакти електронен адрес за да получиш моите коледни 3 мл. от парфюма. Ще се радвам да те зарадвам.

** Le Parfum d`Interdits (фр.) – забраненият парфюм
*** Artemisia absinthium
**** Случаят на Джин Ландфрей, 1905 г.

2 коментара:

Анонимен каза...

Честита Коледа, Натали! Благодаря за описанието, блестяща както винаги си!!! А що се отнася до парфюма, очакванията ми бяха по-големи... Продължавам да те чета, с твоите описания се пренасям в един паралелен ароматен свят и дори усещам парфюмите, за които говориш... Аз продължавам да си разнасям Нилските градини въпреки минусовите температури и се чувствам прекрасно с него. Чакам лятото не само защото безкрайно го обичам, а и за да видя как ще се държи този мой любимец. ЛМ също вече е с парфюм на Hermes / Terre d,Hermes/ и за първи път чувам суперлативи от него за даден аромат.
Благодаря още веднъж за коледната изненада!
С пожелания за здраве и парфюмно щастие
Галя

Анонимен каза...

Бих искал да направите описание на Guerlain Homme L'eau ,Благодаря ви предварително!
И весело посрещане на новата година! :))

Публикуване на коментар