Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

07 октомври 2010

Background, Jil Sander


(Eau de toilette, за мъже)

на пазара от 1993 г.
Olfactive Group:Oriental Fougère

Мъжът,

вграден в този аромат, е мъж до червиша* на костите си . Той не е мачо типаж, нито е каубоят от рекламата на Marlboro. Красотата му не е захарно-бонбонена, а суетата е преотстъпил великодушно на своята любима – неговото рафтче в банята се изчерпва с един, два флакона. Този тип няма да ви стресне с вратовръзка и няма да се порежете на ръбовете на неговия панталон, но никога няма да го видите размъкнато облечен. Той не носи риза под спортно-елегантното сако, а тениска без щапма. Празното бърборене, показно – скъпият автомобил, демонстрацията на мускули и крайностите от всеки вид, предизвикват безмълвното му неодобрение. Не очаквайте романтични сюрпризи от този добре заземен индивид – той ще подходи практично и няма да рискува да ви подари нещо, за което не е сигурен, че ще харесате. Не, той просто ще намери дискретния начин да ви подсигури един подобаващ капитал и ще ви ескортира, за да ви съзерцава във вашата стихия.

Заглушени,

сякаш под капак бълбукат съставките на този аромат. Дори наглата лавандула тук е издебната в онази своя фаза на цъфтежа, в която й е отнета царската дума. Щипката анасон е точно премерена – колкото да премрежи погледа ви, когато утихнете до своя любим. Освен лавандула и анасон, във връхните нотки присъстват още елегантният естрагон, малина, лимон и бергамот. Плодово - цитрусовото присъствие на последните три е символично. Жасмин, хелиотроп, момина сълза, роза, канела, но най-вече див карамфил са преплетени в летливата сърцевина. Ароматът се приземява без излишно бавене в своята подчертано дървесна база – кедър, сандалово дърво, мускус, бобова тонка, ванилия. Тамянът в базата опушва всички останали, така щото мъжът до вас ухае на есенно – кристален въздух, в който се носи дима от купчина тлеещи дървесни листа и кори. Огън, който не топли с жарките си пламъци, а със своя аромат – точно както и приносителят на този парфюм грее не със своите приказки, а с ежедневните жестове към своите любими същества.

Защо да подаря на любимия?

Не подминавайте този аромат преди да пробвате и върху своята кожа – така ме посъветва дамата, която ми поръча това описание, и е била безкрайно права. Ароматът се смесва изкусително с женската повърхност и разгръща един чист пласт, такъв на луксозен сапун, който липсва при съприкосновението с тестостеронна среда. Благодаря ти милейди**, за своевременното откритие – сега освен навън, тлееща есен имам и у дома.
________________________________________________________________________
* костен мозък (тур); ** г-жа Ковачева

1 коментар:

densi каза...

Същата дама и мен заплени с този аромат. Бих го купила веднага на любимия и понякога бих пръснала и аз дори от него, въпреки че не съм фен на носенето на мъжки аромати. Страхотен! За съжаление супер трудно откриваем.

Публикуване на коментар