Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

06 октомври 2011

Clear Day, Etienne Aigner




лансиран 1997 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group:
Floral Fruity Gourmand



“ Има една нотка,


която ме дразни” е култова забележка от фразеологичния речник на парфюмния холик. Синонимни разновидности за нотка са жилка, оттенък или подобно, а смисълът остава непроменен и същественото в него е дразнението. При по-тежката градация нотката или жилката става непоносима, а в крайното степенуване от въпросния оттенък му призлява на холика и състоянието се онагледява с позеленели емотикони с разкривени от гадостта бузи. Тези три степени на неодобрение стоят вляво от абсолютната нула (категоричното безразличие и апатия към парфюмен аромат) и са отрицателни числа. Свойствата им са различни от тези в аритметиката и са ирационални стойности, получени от сбора на личните ароматни предпочитания, повдигнат на съответната степен инидивидуална нетърпимост. Парфюмният холик не е мазохист, но си причинява регулярно някое от тези дробни уравнения, понеже е аналитик и държи да изведе теоремата си. Впуска се в сложен сравнителен анализ на пирамидата на аромата, който го дразни. Анализът включва поименно сравнение на парфюмните компоненти с такива от идентични пирамиди, довели го до криза. По методът на изключване примката се стеснява около гушата на някой плод, цвете, подправка или смолисто-дървесна прибавка, които се маркират с червено флагче за евентуална мина. Нерядко се сравняват цели множества (олфактивни групи) и се отхвърлят цели ароматни семейства. Обозначават се с черен флаг за мъртво вълнение.


Floral Fruity


или цветно-плодовите миризми са маркирани с червено знаменце на парфюмната ми аналема, а Gourmand разновидността им в черно. Clear Day си извоюва дори специален символ от череп с кости на черен фон. Обективно признато в парфюма няма нищо стряскащо, което да се нуждае от крайната мярка. Нито особено осезаемо присъствие, нито тежки съставки. Обаче смесицата от ароматните му числа дава тънък, язвителен и лугав вискозитет или миризма, която ми задръства жлъчката. Нито един от многото плодове не мирише отделно – не различавам поименно ябълка, пъпеш, ягода, праскова или мандарина. И на компот не ухае, а на капки синтетични есенции смесвани без дозатор. Пронизително писклив мирис с онази неуплътнена сладост, която най-точно си бележа като сладникавост (не мед, ами малко мед разтворен в много вода, ако трябва да го опиша). Цветята в Clear Day също не ми се отдават, колкото и да си мисля, че познавам роза, жасмин и магнолия. Не ми ухае на цветя. След няколко жлъчни кризи стигам до извода, че парфюмът е безпощадно реформулиран. За кожа или шоколадови пралини, каквито са посочени в базисния ароматен ред, не бих се сетила никога. Мирише равно и тънко отначало докрай и остава болестотворно анемично както и да го загрявам или охлаждам.



Няма


хиперболи в описаното ми усещане за този парфюм. Разказах го като на себе си без преувеличение за да не го забравя и да се върна отново към него. Болезнено анемичното чувство, което ми носи, е със същия знаменател като при Jesus Del Pozo In White (Jesus Del Pozo) и Pour Elle (Paco Rabanne) и с фруктов числител от Baby Doll (Yves Saint Laurent). Мириша ехидно и воднисто на нещо като цветя и плодове, от които ми призлява. Някъде в чипа на олфактивната ни памет се пази някой архивиран файл за непоносимостта ни към даден аромат, но моята търсачка не го намира. Както не намирам обяснението за непримиримостта си към туберозата, която поне признавам заради характера ѝ. Clear Day е неопределен откъм такъв. Ехидно бозав.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте, парфюмните ви описания са невероятни! Чета ги редовно и с голямо удоволствие :) Иска ми се да прочета и мнението ви за един мой много любим парфюм. Любопитно ми е, защото той винаги поляризира оценките на хората около мен - от откровено негативни до супер положителни...:) Става въпрос за Clinique Happy Heart.
Благодаря предварително!
Десислава

Публикуване на коментар