Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

19 октомври 2010

Opium, Yves Saint Laurent




на пазара от 1977 год.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Oriental Spicy


Непреходно ухание


за вглъбената, потайнствена жена, с минорно, ритуално излъчване. Така най-кратко, с едно изречение, мога да обрисувам този аромат и ще съм казала най-същественото. Коварно умна, надянала кадифени ръкавици, жената от този парфюм получава своето без излишен шум. Тя знае, че знае и може да може, а в сянката й, останалите се чувстваме тихи и не искаме да я предизвикваме. От нея се излъчва тъмна мощ - тя владее силата на заклинанията, а неблагоразумните, предизвикали гнева й, мигом могат да се вкаменят. Сериозните черти на нейното лице не се разпадат дори когато се смее – очите й единствено се усмихват, но не спират да ви следят.


Листата на съставките



стряска с дължината на ферман. Съвременните аромати са далеч по-опростени, сякаш. От оправдаващите груповата принадлежност съставки, най-присъствени за мен са карамфилът – като цвят и като подправка, тамянът и смирната. Тяхното надмощие налага тази драматична ритуалност, с която свързвам присъствието на аромата. За това минорно звучене, допринасят още кедър и лабданум от базовите ноти. Мускусът и сандаловото дърво в това ухание са като дълбоко замразени; прелестта им се разгръща щом се затопли. В топлото обаче, ароматът изгубва мистериозната си драматичност и се превръща в бълбукащо наргиле.



Не успях да нося

с лекота това ухание – то или ме депремира с потискаща мрачност в студеното, или ми призлява от неговите упойващи пипала в топлото. Не мога да му отрека обаче, плътният облак мъгла, който прави около тялото. Без да се разстила далеч зад мен, воалът му е тежък и отличителен. Сещам се за един единствен, траурен повод, в който бих посегнала към Opium, но на събитието за което мисля, по-добре да отида без парфюм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар