Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

08 януари 2012

Iperborea, Lorenzo Villoresi





лансиран 2010 г.
Eau de Toilette
UNISEX
Olfactive Group: Floral Green


Съвършеното


място - топло слънце, което не потъва никога под хоризонта; перпетуум мобиле пролет, раздвижвана от бели цветя и аромат на кротко море; лъчезарни хора, които никога не остаряват или боледуват; ангелогласни момичета пеят химни, подрънкващи арфи и разплакани флейти им правят фон. Красивите хиперборейци дишат муза вместо кислород. Такава си представих земята им и ако звучи като мит, то е защото е мит. Античен мит от времето на Херодот и Пиндар, дал идеята си в един от последните аромати на Lorenzo Villoresi. Iperborea e италианското Hyperborea или земята отвъд северния вятър, наричан Boreas. Мечтата на древните гърци не е много по-различна от днешните Маледиви, Бали, Сейшели, но италианският парфюмер е учил антични изкуства и литература и неслучайно е подбрал красивото име. Хем е поетично, хем не е така прозрачно - целофаново като Eden или Bali Dream. А и те не са вакантни отдавна.



Lorenzo Villoresi

е от мъжете, които стават още по-красиви като ги навали снега. Изпънах се като младши юнга под команда когато се блъснах в него на деветото издание на Fragranze*. С тъмносиния блейзър и прошарената брада, италианецът ме препарира с достолепие на морски капитан, говорещ езиците на южни и северни ветрове . Окаменях на място при сдържаното му кимване и не помня дали се извиних. Ударих му щемпъл “потомствен джентълмен”, който гриф в моята картотека означава резервиран и галантен до гръбначния мозък, но изтърбушен от емоционалната си сърцевина. Толкова по-голям и шока като опознах Iperborea. Крехкият като крила на пеперуда аромат се връзва толкова с английското излъчване на парфюмера си, колкото сонет с директор на оръжеен завод.

Ще се учудя


истински, ако някой, който познава крем Nivea, не се припознае в него в ароматното начало. Iperborea започва като току-що разпечатана кутия от крема за лице, тъкмо когато си обелил предпазния станиолов филм отгоре и ароматът е най-интензивен. Млечно и копринено нежен, особено ласкав мирис, в който разпознавам повече козметика, отколкото цитрусовия връх от пирамидата на парфюма. Отбелязвам си наум да изцедя малко портокал или малко мандарина върху момините сълзи напролет, когато почнат да увяхват във вазата – за да проверя дали ухаят така нежно. Малко преди да им покафенеят цветовете, но когато вече са позасъхнали и им се виждат бръчките. Тогава ароматът им се е оттекъл, но има още статичен заряд и дава искри. Непременно ще изям и една праскова и ще оставя ръцете си да се откапят от сока ѝ върху стръковете – вероятно е да получа аромата от началото на Iperborea. Стихваща момина сълза, оросена с огледално чисти пръски от плод, тоест. Магнолия и мимоза пише в ароматното сърце, а разпознавам само усещането за кадифената им нежност. Буквалният им мирис ми убягва, точно както ако ги мириша в действителност. Много са ефирни, с невъзможно красиви цветове, но повече внушават нежността на мус, отколкото реален мирис.

Ароматът съхне пудрено

и много деликатно. Комфортното усещане за чиста и подсушена кожа свързвам винаги с бял мускус, а тук и с дезодоранта Nivea, на който разчитам от години. С Iperborea разнасям ароматът му от шията и деколтето, не от ямката на мишницата, а и получавам значително по-дълго ароматно ехо. За изключителна трайност не става и дума, но е точно толкова, колкото ми трябва за да стигна отново до душа. Съвършената Nivea.

_______________________________________________________
* ежегодно парфюмно изложение във Флоренция, организирано от Pitti Imagine.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,

В началото искам да ви поздравя за блога - прекрасен е!

Бих искала да ви помоля да опишете S-Perfume Se-x ако имате възможност.

Благодаря и успех на блога!

Анонимен каза...

Съвършената poesia... Благодаря Ви, Натали :)

Публикуване на коментар