Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

15 март 2011

Creed Fantasia de Fleurs, Creed







лансиран 1862 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral



Моят флакон


със сигурност не съдържа точно същият Fantasia de Fleurs, който пленява Елизабет Баварска (Сиси). Принцесата на Бавария, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия - Елизабет, става еталон за красота и стил навсякъде из Европа. Строга диета, езда и дълги пътувания запазват обиколката на талията й 50 см. (!) почти до нелепата й смърт, нищо, че е майка на четири деца. Свободолюбието и презрението й над дворцовия етикет, както и обаянието на тази бележита дама са повод да я сравняват често с Принцеса Даяна. Елизабет е толкова очарована от James Henry Creed, че го поканва официално през 1875 г. за парфюмист на императорския двор. Любимият й аромат Fantasia de Fleurs, дели място в сърцето й със създадения за Кралица Виктория Fleurs de Bulgarie (Creed). Моят парфюм може и да е реформулиран безброй пъти от тогава насам, но запечатва епохата в сърцевината си, а мен ме кара да настръхвам от гордост какви кралски особи са разнасяли уханието на българската роза. Fantasia de Fleurs е именно ухание на роза и то не китайска, дамаскинска, алпийска или друга, а българска. И понеже си я имаме и сме израсли с нея в двора или парка , едва ли можем да я оценим толкова високо, колкото другите, които я нямат. За повечето Fantasia de Fleurs ще е просто ретро или винтидж аромат на роза от сувенирните ни мускалчета или от дисагите на Алеко Константиновия герой. Всеки ще усети обаче, че тази роза е българска.

Твърдя,


че нашата е особена. Разпознавам си я по слънцето, което е изпила. По особения розово-червен цвят, попил капки кръв от убодените ръце на розоберачките в Чудомировите разкази. По медената й сладост. По нещо специфично си я разпознавам. Във Fantasia de Fleurs ароматното начало е шумно и искрящо розово, сякаш боси и бъбриви момичета изсипват на водопад пълните си със сочни и медени розови листа кошници. Глъчката им стихва бързо след като се отдалечат забързани към къщи. Ароматът утихва и става красиво пудрен от ириса в него. Често чета, как ирисът нямал аромат. За мен той носи особена пудрена плътност в парфюмите. И аз като други не вярвам, че парфюмната композиция на Fantasia de Fleurs е само от ирис, роза и амбра. Попаднах още на жасмин, теменужки и тубероза и откривам с изсъхването на аромата все повече цветя. Шарен букет като от списание, в който стърчат високо розата и опудрящия ирис. Носталгично заглъхва аромата и бързо. Остава усещането ми за пудра от розов прах.



Парфюм


на императрица или розов мускал – всекиму според вкуса и разбирането. И в двата случая Fantasia de Fleurs има опасност да не се хареса. Малко останахме тези, които се прехласваме по винтидж или ретро цветни аромати, с които изобилстват наградените, най-добри парфюмни блогове. Надпреварата да се изрови някое съкровище от миналото има размери на мания, но интересът на публиката е всъщност минимален. Съвременната парфюмна аудитория иска ярък, оригинален и най-вече достъпен аромат и малко биха се впечатлили от факта, че даден парфюм е красил кралско деколте. Аз не попадам в малкото - парфюмното ми любопиство e значително по-многостранно от класически и скъпи аромати и винаги може да изчака подходящ аукцион. Цените на Creed са безобразни, но аз още не съм платила пълният им размер. Подхождам винаги прагматично и ако трябва да направя прагматичен извод, то Fantasia de Fleurs е красив аромат на българска роза и цветя, с пудрен и тих завършек. Ще му се радвам истински, понеже обожавам опудрени аромати, но ще ми е трудно да оправдая разхода му, ако трябваше да го купувам на реалната му цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар