Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

01 март 2011

Cantate, Yves Rocher




Еau de Toilette
Olfactive Group:
Floral Woody Musk

„ Много бих се радвала, ако по коледните празници споделите впечатленията си от Cantate на Yves Rocher. Истински тъгувам по този аромат - защо спират от производство такива прекрасни парфюмии?!“

Защо

наистина. Резонното обяснение, че даден аромат е станал нерентабилен заради поскъпване на някои от съставките, няма да го разбера, понеже бих платила двойно повече за любим парфюм. Няма да го ползвам сигурно така често, но алтернативата да изчезне безследно от парфюмния пазар е по-лоша. Разбирам носталгията по един добър аромат на Yves Rocher. Познавам не малко парфюми от тази продуктивна марка и считам, че е незаслужено подценен бранд. Както често става, щом ни предлагат нещо на достъпна цена, започваме да се съмняваме в качеството му. Отне ми време да открия Cantate в пълномерен размер и не посмях да правя описание върху миниатюрата от колекцията си. Радвах му се искрено, ароматът се вписа чудесно в пристъпящата пролет. Много мек и женствен, със силно медено присъствие и гладко, елегантно звучене. Автоматично и инстинктивно го причислявам в категорията на класическата, парфюмна красота на Gucci Accenti (Gucci) и Chloé, Chloé (Karl Lagerfeld). Такива плътно медени и прочувствени парфюми вече никой не прави. Днес тези аромати ги квалифицират малко или повече като ретро и винтидж . В новите парфюми или се търси разтърсваща, необичайна формула или плодово-цветен неутрален характер, който да се харесва на всички.

Заслушах се

наскоро в една от най-известните кантати – тази на Карл Орф – Кармина Бурана. Съдбовно-фаталното начало на тази кантата, от което кожата ти щръква, познавам от филма Гладиатор. Да я изслушаш нацяло, с всичките й действия, е като да опознаеш парфюма на Ив Роше, който не носи случайно името си. И парфюма се нанася драматично. Ирисът от връхните нотки е истински и дълбок. Розовата тинктура и жасмин не мога да различа, толкова плътен е само ирисът. И след това драматично начало всичко омеква, като в следващото действие на Кармина Бурана. Османтус, канела и подправки са в ароматното сърце, но са толкова смекчени и женствени, че дори най-отявлените противници на канела в парфюмен вид, сред които се числя и аз, ще я намерят за грациозна. Тя не се и отчита поименно, усещам само, че сърцевината е много добре овкусена. Няма изкуствена захарност в сладостта на Cantate - парфюмът е меден, без да е посочен мед като съставка.Тази му естественост намирам за много трогателна и непосредствена.Сандалово дърво, бобова тонка и ванилия са като кадифените баритони, които пеят в Кармина Бурана. Топли и плътни са гласовете от базисните нотки на парфюма, а в дълбочината им има интересна, горестна сянка. Ароматът е интензивен, но хомогенен и заоблен.


Парфюмната идея


на Cantate е женственост – зрялата, красива женственост, без поза, без пошлост в посланието. Хубавото, което остава на това да си жена, като махнеш лошото. Дълбочината на чувствата, които само една съзряла жена познава, откривам в ароматните пластове на Cantate. Драмите, които сами си режисираме, радостите, които си доставяме, обичта, която можем да даряваме. Красив и женствен аромат, останал и буквално и метафорично в миналото. Днес не само, че не се правят толкова естествено женствени парфюми, ами и ние не се държим така. Като се замисля всъщност, парфюмите отразяват в ароматното си огледало много точно духа и нравите на съответното време. Стреснах се от мисълта, че с изчезването на типичните за дадено време аромати, изчезваме бавно и ние. Да сте чули някой наскоро да е написал кантата?

3 коментара:

Анонимен каза...

Не е заяждане, а искрено недоумение, как такъв майстор в улавянето на всяка отделна нотка, и математически точно и литературно предаване на душата на всеки един парфюм, може да се занимава с отровно-евтино-досадните Yves Rocher. Случявало ми се е наистина да се прехласна, особено някога от аромата на някой освежител или паста за зъби, но Yves Rocher, Oriflame или "парфюмите" на Avon, за разлика от шампоаните им например, са по-скоро замърсители на атмосферата, отколкото аромати.
Не че съм сноб, споделям мнението ви, че Джулия на призрачния Крис Антони беше шедьовър.Ама Ив Роше - отврат!И специално в България дискредитират Роша, защото народът ги бърка.

Анонимен каза...

Не е заяждане,но е отговор на потребителя преди мен-за истинскя ценител на парфюми няма марки,има ПАРФЮМ,който е събрал в себе си аромат и творчество. За да го оцени дори един човек-заслужавало си е!Апропо-и картините на Ван Гог не всеки ги харесва и разбира,нали?!!

Анонимен каза...

Ив Роше имат стойностни парфюми, но..... сякаш всички вече са в историята. Моята първа парфюмна любов беше 8e jour(8-мия ден)... Беше забележителен, щастлива съм, че притежавам Коко Шанел, единствено той може да изтрие наистина сълзите ми за Осмия ден. Не знам защо, но ги свързвам като аромати. Ще ми бъде интересно да прочета мнението Ви, Натали! Пишете толкова увлекателно! Благодаря!

Публикуване на коментар