Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

23 май 2011

Narciso Rodriguez for Her Musk, Narciso Rodriguez



лансиран септември, 2009 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group: Floral Musk


Не само,


че е Narciso Rodriguez, чиито for Her Еau de Toilette и Еssence са любими аромати, ами е и Musk. Нищо чудно, че очакванията ми бяха повдигнати на квадрат. Любим бранд и любима ароматна компонента. Разочарованието обаче, е на куб. Не е неприязън това, което изпитвам, но е далеч от въодушевление. Хубав аромат, който бих носила, ако няма нищо друго под ръка. Както се оказа, объркала съм името. Трябвало е първо да се запозная с Essence Eau de Musk на същата марка, но пък той се появи едва преди няколко месеца. Мускусът е емблематичен за Narciso Rodriguez. Дизайнерът разказва как една енигматична и много специална жена го посвещава в неговото ароматно тайнство. Аз си нямах такава фея и на принципа проба-грешка, открих колко много харесвам мускус в парфюм. Носи ми усещане за фина чистота, която не изкушава буквално, а с невинността си. Пак на същия принцип и най-вече с този аромат, установявам, че дори най-красивият муск, може да остане неразкрит заради останалите в компанията му. Парфюмът ухае бледо, на пролетни и слезисти цветя и няма нито един ярък център на композицията.


Четейки


мненията на дами, които обитават други географски ширини на култура на парфюмиране, виждам колко високо се оценява олекотеността на аромата. Особено с оглед носенето на парфюм в офиса. Този точно аромат е действително неофензивен и неутрален към възрастта и повода, не отричам. Познавам обаче и много други такива, които отговарят на условието, без да им липсва класа и лукс. Тук те ми се губят някъде между слезистите стъбла на зюмбюли, момини сълзи и лалета. Не, че са посочени такива съставки, обаче точно на това ми мирише for Her Musk. И имам предвид именно бледозелените и леко лугави стебла, които не са отделени от самите цветове и надделяват над техния аромат. Документално погледнато и ако вярвам на описаните нотки, става въпрос за бялото портокалово цвете, което може и да е много красиво в природата, но е един монотонен досадник в парфюм. Меденият иланг-иланг тук явно е изцентрофугиран, понеже липсва характерният меден дъх. Сладостта е особена и препаратна. И жасминът не намирам, но като събера две и две, основната доминанта става белоцветна. Забелязах, че именно почитателите на белоцветни парфюми са най-затрогнати от for Her Musk. Самостоятелен, мускусът почти не се усеща, ако го нанасяте от несмесено парфюмно масло. Затова е почти винаги базисна нотка и е толкова важно в какъв акомпанимент попада. И най-изящната мелодия не е същата от зле акордирани инструменти.


В студеното,

парфюмът отказваше страхливо да се отдели от мен и се топлеше в гънките на ръцете ми. Откривах го само с нос забучен в лакетната свивка. Щом се стопли и му дойде кураж да се пусне настрани и да разточи дирята ми. Точно тогава пък аз реших, че ми идва досадна особената му плътност. Монотонна плътност, в минорния регистър. Поне един кристален звук да имаше, да не звучи като спиричуъл в баптистка църква. Това, което липсва, е всъщност не фалцетен тон, а лъчезарие. Трудно ще е за вярване, но сестрата на моята баба, която беше много по-голяма от нея (p.1914), имаше на дървената лавица с огледало, под която висеше бял вафлен пешкир, едно одеколонче, което ухаеше точно като for Her Musk. Това беше единствената проява на суета в къщата на типична жена от село от онези години, която си отиде без да види истински парфюм. Това нейно одеколонче, подарено ѝ като девойка, беше оцеляло повече от 50 години. Изобщо не искам да кажа, че ароматът е ретро или винтидж. Напротив, той се вписва в най-интензивното съвремие. Просто модата е извъртяла два цикъла за да се върне отново. Ако се загледате в някои от последните красиви парфюми по рафтовете, ще забележите вероятно, че мускът се завръща на бял кон. В модерни, изчистени молекули, понеже е забранен в естествен вид. Предпочитам го бълбукащ като в Naughty Alice (Vivienne Westwood) или като в Alessandro Dell` Acqua (Alessandro Dell` Acqua), озарен от по-искриви цветя и нежно чист. Тукашният е само хубав, което е различно от красив и приемлив, но не и изкусен. Неодушевен муск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар