Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

16 юли 2011

Le Parfum, Elie Saab




лансиран 2011 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral




На девет години


аз още обличах кукли. С любима приятелка седяхме на циментовите стъпала пред къщата и режехме от великодушно отпуснатите ни парчета непотребен плат. Тропосвахме с огромни бели шевове, прави като магистрала. В дни на особено благоразположение, моята баба или нейната майка правеха чудеса от нашите неспасяеми кройки. На девет години Elie Saab вече е шиел дрехи за сестрите си. Ливанският самоук дизайнер само е следвал съдбата си и никой не му се е противопоставял. След няколко години започва да продава ушитите дрехи на жените в квартала. На 18 (!) отваря собствено ателие в Бейрут и наема десетина помощници. Само няколко месеца по-късно представя първата си колекция пред избрана дамска публика. Талантът му прекосява световни граници в следващите двайсетина години и през 2000 е поканен от самия Chambre Syndicale de la Haute Couture. Оттогава насам представя колекциите си Haute Couture и Ready to wear всяка година в Париж.


Този мъж

изглежда много естествено, сравнен с други модни дизайнери ексцентрици. Няма и да предположа, ако се размина с него някъде, че има свой бутик в епицентъра на модата и шие роклите за червения килим на много знаменисти. Дългите с къс шлейф, малкото къси със стилната дължина до коляно. Някои с неизброимо много детайли по тях, а на вид удобни за носене. И като кройка, и като материя ексклузивни. Elie Saab не се плаши явно от ламе, бродерия или друг по-тежък акцент на дрехата, понеже може с тях да инжектира царствена красота в нея, без да стане тромаво помпозна. С това убеждение оставам след като разгледах снимки на последните му модели. Същата магия на съвременна принцеса, за която дизайнерът казва, че не иска да изгуби като своя муза, решава да предложи с Le Parfum.


Ако утре



осъмна, спечелила някой добре понатрупан джакпот на европейското тото и реша да създам парфюм, ще потърся за парфюмер Francis Kurkdjian. Същото е направил и Elie Saab за своя първи аромат. Има разбира се, далеч по-утвърдени имена, но аз ще се сетя за него. А в случая, двамата творци имат много общо. Почти връстници, следвали мечтите си от деца, успели и перфекционисти. С екзотичен и космополитен произход. След 279 работни версии, окончателната Le Parfum е на рафта от броени дни. “Нямах образи в главата си. Имах усещания за цветове, светлина, за вид сияеща женственост....За мен това е един бял, много бял аромат. Като слънце в зенит, което е така златисто, че е бяло. Нарича се Nour в арабския език и означава светлина. Ако бялото имаше златно сияние или златото сияеше в бяло.”, това разказва Francis Kurkdjian за своето последно ароматно произведение.


Le Parfum


е особено красив аромат - именно лъчист и женствен. Много парфюми са женствени, но отразяват едновременно и неостарялото момиче в мен. Този затваря в рамка женствеността – няма начало, няма край. Ако жените се раждаме в силата на красотата си, без да минаваме през акне, момичешки щуротии и сякаш никога няма да остареем. За такава съвършена, перпетуум мобиле женственост ми изглежда създаден Le Parfum. Най-сияйното бяло е наистина началото му. Портокалово цвете, което никога нямаше да предположа, ако не бях го прочела. Тук има сякаш наистина златно хало и затова не го разпознавам като мънкащо и нелуксозно, каквото го срещам обикновено в парфюм. Няма общо с попареното от Infusion de Fleur d`Oranger (Prada) или Saharienne (Yves Saint Laurent) . Тук ухае силно и обаятелно, а от аромата струи много ярко слънце. Модерен и двойно рафиниран жасмин като в Mon Jasmin Noir (Bvlgari) разпознавам след много тестове. За сметка на това белият мед, който не лепне от сладост и сухият кедър са различими от раз. Както и много светло и некамфорово пачули, от което хлуе осезаемо присъствие и по-резлив фон. Розата в парфюма е очевидна и не е. Ако душа само от флакон, без да пръскам, я разпознавам като в Narciso Rodriguez For Her EdT (Narciso Rodriguez), но така проучван, резултатът е много лъжлив. Le Parfum има нимб от велурена роза, разбита на мус и овкусена с розов пипер, който не виждам описан.



Лесно е


с надничане в нотописа само, а иначе е хомогенен ароматен микс – труден за дисекция. Остатъкът му недвусмислено напомня остатъка на Aura (Swarovski). За началото му избирам препратка към Parfum D'Or (Kristel Saint Martin). Le Parfum подсеща по най-красивия и луксозен начин за този неособено скъп, а красив парфюм, който се продаваше навсякъде. Просто и лаконично Floral - далеч не описва характера му. Още по-малко би било вярно белоцветен Floral. Той е много повече модерно цветно-шипров, отколкото други самозвани. Floral Woody също би било по-близо до истината, но само и единствено плоскоцветен не е. Дървесното присъствие на кедър и преносното дървесно от пачули са достатъчно изявени за да не е прозаично цветен. Изящният флакон на Le Parfum е създаден от дизайнерката Sylvie de France. За него тя разказва, че е отражение на вниманието към детайла, което Elie Saab влага в моделите си и нищо не оставя на случайността. В Le Parfum ми се струват размити и поводи, и сезони. Еднакво добре и комфортен го усещам сутрин и вечер. Има представителност да ме ескортира на концерт, но може да ме съпроводи просто донякъде, където трябва да бъда. Съвременните парфюми все повече се стараят да обслужват универсални нужди – такава тенденция не забелязвам само аз. На пръв поглед Le Parfum може да изглежда по-официален за пролетта, но истината е, че е прекрасно неутрален. Парфимирам следобед и до следващия следобед получавам всички нюанси на ароматно удовлетворение – от изискан за вечерта, до ефирен за деня. Просто парфюмът.

9 коментара:

Анонимен каза...

Изострихте любопитството ми до край вече с този парфюм, за който само чета и слушам от известно време. Къде да го намеря и помириша, след като не живея в София, а мисля че ще ми хареса дори само по описанието на това ново чудо ?

Анонимен каза...

наистина е чудо, аз си го купих преди 2 месеца от берлин, а току що една приятелка ми го донесе от ница. за съжаление в българия още не се предлага, но когато го имаш ще се радваш, че в бг не е разпространен!

Анонимен каза...

Парфюмът е толкова своенравен, че се влюбих от първо помирисване в него :) Дори да го пуснат за масова продажба в България, той е правен само за определен тип жени, една които, за мое щастие, съм и аз. По един начин мирише на косата, по съвсем друг върху кожата- прекрасен!

Анонимен каза...

взех си го от летището в Барселона... съвсем случайно.. Бях чела за Ели Сааб в списание и в последния момент сред голямото разнообразие на парфюми, виждам него- Ле Парфюм... И това беше . Едно вдишване и останах пленена..., каквато все още съм.... Изключителен .. нежен , женствен и запомнящ се !

Анонимен каза...

Ели Сааб е любимият ми дизайнер. Харесвам божестевните му и много нежни и стилни дрехи, абсолютна чиста женственост, без претенции - просто класа. В същото време си търсех и парфюм. Трудно е, много рядко харесвам парфюми, каквито и да било дори на най-известните марки. Винаги има нещо, което ме дразни - някоя съставка, прекалено е сладък, прекалено плодов, прекалено тежък... Когато видях в страницата на Ели Сааб че е пуснал и парфюм за първи път въобще не се колебах. При първа възможност поръчах да ми го доставят от чужбина, без дори да имам представа как ухае. Доверих се изцяло на изящният, класически вкус на Ели Сааб и не сгреших! Прекрасен нежен парфюм! Обожавам го, предполагам ще ми е любов за дълго време...:))

Анонимен каза...

Купих си го от една парфюмерия в Bremen-търсех нещо различно,интересно,индивидуално...И го намерих. Сега е моят аромат!Радвам се , че го имам!

Анонимен каза...

Чудесен блог Натали Никол... Меко казано очарована съм!

Анонимен каза...

Вие те истинско съкровище, Натали Никол! Вдъхновение! Пожелавам Ви успех и не спирайте да пишете...

krassuss каза...

Възхитително женствен парфюм ! Избрах го за майка ми и бих го подарил на приятелката си ,когато открия такава! Открих го в Атина,Гърция ,за съжаление в България едва ли ще се продава някога.Ливанците не са като другите Араби ,те са Канааанити и изглеждат повече като Средиземноморци ,отколкото като Араби .Харесват ми Ливанските жени и природата на Ливан.Този парфюм ухае на една просто наистина толкова изискана женственост ! Удоволствие е да минеш край жена ,която ухае на него! Очарован съм безкрайно от неговото божествено ухание! В нашият град Ловеч въздухът е прекрасно свеж и чист ,защото няма много леки коли и никакви промишлени предприятия и уханието на този парфюм се откроява приказно превъзходно в този чисто ловешки въздух!

Публикуване на коментар