Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

18 февруари 2011

L'Instant Magique, Guerlain



лансиран 2007 г.
Еau de Parfum
Olfactive Group:
Floral Woody Musk


Милионерски

семпъл*. ___________________________________________________________________________________


* Спирам дотук, понеже съм казала най-същественото и всички пояснения, от които ароматът няма нужда, изнасям под черта. Имах повод да дам на няколко пъти това определение за парфюма, което описва най-добре и най-кратко отношението ми. Повтарям го и сега като лична дефиниция за перфектен, елегантен и изчистен, комфортен парфюм. Не страдам от излишен снобизъм и не бих си купила благородническа титла, ако живеех в такива времена, но няма как да не призная, че с L'Instant Magique си купувам течна класа. Аристократ по дух е този парфюм. На аптекарска везна са измерени, до съвършената доза точност, усещанията за женственост, за лукс, за стил. Женствен, колкото е нужно на една жена да подчертае себе си, без да се оцвети цялата; луксозен, колкото е нужно да се питат другите дали това не е лично за нея приготвен аромат, стилен, колкото е нужно да пожелаят да я копират. Присъствен, колкото е нужно да се огледат другите откъде се носи усещането за жена. Над сезоните, извън различните поводи и около възрастта, пастелно матиран, парфюм с главно п.



Всяка

дисекция на ароматната пирамида на L'Instant Magique, освен, че е излишна, би била и извънредно неточна. Гладката му текстура е така финно филтрирана, че освен да кажа ухая на скъпа пудра, друго по-точно не ми идва на ум. Съмнявам се, че и най-обученият нос би могъл да разчлени състава. Мога да говоря само за следи от това или онова. Следи от цитруси в луминисцентно приглушеното, искриво начало. Следи от роза, фрезия и най-вече диви карамфили в сърцевината. Топла, сандалово – ирисова база, с привкус на млени бадеми. Странно, но всеки път когато се парфюмирам с L'Instant Magique, се сещам за Habanita (Molinard), който не е сред фаворитите ми. Един ден просто се сетих да направя очевидното. Сравних съставките и открих многото общи знаменатели. Особено добре изсъхнали, двата аромата показват прилики в усещанията, които носят, но в Habanita сякаш не са ползвали аптекарски везни и нещо, някъде е предозирано.



Намирам

присъствието на пудра или усещането за пудра в парфюмните аромати за особено луксозно, но най-вече женствено, без пародийни нюанси на женствеността. Това ме прави пристрастна в оценките за L'Instant Magique. За разлика от любимата ми романтична пудра в Ombre Rose L'Original ( Jean Charles Brosseau), пудреният лукс в този парфюм е много по-класически. Трудно е да не се харесаш този изискан, скъпо приглушен аромат. Той е сред неутралните парфюми, които ми се струва, са общото сечение в парфюмния ни гардероб, независимо от останалите ароматни предпочитания. Работих дълго върху снимката към това описание (можете да увеличите като кликнете върху нея), с която можеше да си спестя всички думи. Вярвам, че успях да постигна изображение на есенцията на аромата – пастелно, млечно розова пудра, но и нежността на въздушен мус. Съвършен аромат. Милионерски семпъл*.

6 коментара:

vescho каза...

Бих искала описание на тези два парфюма:

Cristobal by Cristobal Balenciaga

Gaultier 2 by Jean Paul Gaultier

Натали Никол каза...

Приемам на драго сърце задачата, още повече, че първият посочен аромат издирвам отдавна. Благодаря за подхвърлената ръкавица.

vescho каза...

Благодаря!:)

Анонимен каза...

Страхотно описание, без да познавам Мagic ми се ще да го притежавам. Първообраза имам, харесвам и нася с удоволствие, както и ирисовата лимитирана коледна версия.
Сърдечни поздрави за прекрасните описания и фотографии Chanel19 от cosmeticsclub

Unknown каза...

Страхотен блог! Възхитена съм от описанието на любимия ми парфюм. Наистина си успяла да усетиш неговата магия.

Анонимен каза...

Току-що се сдобих с него,и бързам да напиша...Не знам,защо се хвърлих на Герленските парфюми,при толкова противоречиви мнения,или много обичани,или нетърпими :)Аз самата преди време се изплаших от My Insolence,толкова химичен ми се стори,че изобщо не желаех да се запознавам с нищо друго от бранда.Тук отварям едни скоби,за да кажа,че не обичам да се запознавам с аромата,преди да го купя.Веднъж тестван в магазин,колкото и да ми харесва,губя желание да го притежавам.Обикновено тестовете се състоят в дълго и продължително разучаване на пирамидата,четене на стотици коментари и най-накрая-покупка(на сляпо,разбира се).За напред мисля първо тук да се спирам,защото ужасно точно е описан,както ароматът,така и усещанията които носи,и най-важното,че явно моят парфюмен вкус е сходен с Вашия,Натали Никол :)Благодаря за красивото и точно описание,чета и препрочитам вдишвайки този път от аромата на китката ми,и мога да го опиша само с няколко думи- пудрен,вкусен,кремест,луксозен и гушлив!

Публикуване на коментар