Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

09 юли 2011

8 88, Comme des Garçons






лансиран 2008 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Spicy


Прилеп,


нощна пеперуда, комар, .... , двугърба камила. Не разглеждам атлас на фауната, а видео от модните колекции на Rei Kawakubo и въображението ми си прави шеги с авангардните тоалети. Трудно помня имена, а японските ми се отдават най-зле, затова и дребната японка наричам в съзнанието си азиатската Коко Шанел. Футуристичната дизайнерка гони седемдесетте и от тях повече от трийсет провокира света с играта си с пространство и обем. Знаменитата ѝ червена колекция от 1997 отеква още в модните среди – никой допреди, а и след това не се е осмелявал да пришие огромни буци като от сплъстена вата върху дрехите. Моделите приличат на Гърбушкото от Нотр Дам, а пришитите уродливи израстъци са толкова гротескни, че чак красиви. Някои като миражи от пустинята на номадка с превързано за нея малко дете. Rei Kawakubo създава своята марка Comme des Garçons (komu de gyaruson コム・デ・ギャルソン; в превод от френски 'Като момчетата') в началото на 70-те на миналия век и макар да е член на престижния Chambre Syndicale du Prêt-à-Porter, определя изкуството си като анти-мода. Носи големи черни очила с формата на пеперуда и е неизменно постригана на паничка, с равен бретон на ученичка от първи клас. Крие се от медиите и дори в края на фурорните си модни шоута се дърпа бързо зад кулисите, преди да обере овациите си. Моделите на срамежливата дама са идейно вдъхновение за революционно настроени дизайнери - Martin Margiela, Ann Demeulemeester, Helmut Lang. Предпочита да мълчи, а изкуството ѝ да говори за нея. И парфюмите. Ако моделите на Comme des Garçons са анти-мода или направо карикатура на висшата мода, то парфюмите с това име са алтернативи на аромат. Катран, мастило, бензин, градски пушек, ..., всичко, за което няма да се сетя никога, мога да намеря в парфюмните колекции на Comme des Garçons. Безразсъдно смел бунт срещу конвенционалните миризми на мейнстрийма и най-вече срещу тяхното еднакво звучене. Може и да изглежда като камикадзе маркетингов лупинг, но многобройните фенове на бранда като мен, доказват обратното.


Rei Kawakubo


не спазва половите деления нито в модата, нито в парфюмите на бранда. Асиметрични сака, сглобени от две различни половини - такива предизвикателства могат да се видят на подиума и се чудя мъж или жена се разхожда по него. В парфюмните флакони има течност за този, на който му харесва и му е удобен аромата – без значение дали е мъж или жена. През плътно спуснатите щори на Comme des Garçons не изтича много информация и ако PUIG концерна, който има споразумение за производство и разпространение на парфюмите на марката, не беше направил интернетна страница, сигурно и до днес нямаше да има. Няма да науча с точност защо е кръстен 8 88 този парфюм. Може да е щастливо число, за каквато е почитана осмицата в китайската и други азитски култури, а на нас да ни звучи като код на мобилен оператор. Особено върху флакон, който наподобява мобилен телефон, асоциацията ми е неизбежна. Може да е разновидност на електронен синтезатор на Yamaha (какъвто модел наистина има) или пък фаталната черна топка в билярда с номер 8. Колекциите на Comme des Garçons наистина вдигнаха много прагът ми на шок, но 8 88 не е от шокиращите аромати. Модерен, но не и авангарден. Ухае на много и екзотични подправки началото му. Не като от гозба, а като от пълен шкаф. Моя приятелка често се самообслужва със захар за кафето когато ми гостува и ме подмята, че конкурирам рафтовете на Kaufland. В двата ми, огромни шкафа мирише така. Може да не знам за какво точно се използват, но иначе имам всички подправки, за които може да се сети Иван Звездев. И куркума, и шафран, и кориандър имам, които са описани в ароматната пирамида, но поотделно не ги разпознавам. Хомогенно пикантна е сместа в парфюма и с металически налепи върху носоглътката. Тамянът от състава не ми е достатъчен, за да го отлича като доминиращ, макар да усещам аромата хубаво опушен. За сметка на това любимият ми geranium, който може да е индрише, здравец или мушкато е осезаем след първите минути. Тук съм сигурна, че е индрише, а иначе винаги се триумя, понеже geranium има и трите значения. Много пачули и много амбра се усещат все пак най-добре. Толкова добре, че ми се струва, ако смеся Coco (Chanel), тоест омекотените подправки със Scent Intense (CoStume National), което е мощна комбинация на пачули и амбра, ще получа именно 8 88.


Станах


и проверих теорията си. Работи. Coco (Chanel) и Scent Intense (CoStume National), наслоени един върху друг в съотношение 1:2 дава правдоподобно подобие на 8 88 и функционира като домашна рецепта за придобиване на представа. Изсъхналият парфюм е в обратното съотношение - амбра и пачули заглъхват, вместо да се усилват. Нямам особен пресантиман към Oriental Spicy групата и като изключа любимият Coco, нищо от нейните попълнения не нося. 8 88 ще е вторият ми фаворит сред ориенталско-пикантните парфюми, също толкова универсално приложим. Нито скучно ежедневен, нито строго официален. Без много лукс, без акценти върху чистота, абстрактно и пикантно дървесен като цяло, а в частност индришян. Залутан в идеята си, но не безидеен. Прочетох в perfumeshrine.blogspot.com, че носът зад аромата - Antoine Lie се е опитал да улови мирисът на злато, какъвто всъщност липсва. Не, не ми мирише на злато, нито на нови DVD дискове, както пише в блога. И флаконът не ми прилича на речно камъче, никак. Осезаемо присъствие, добра трайност, и най-вече индришето печелят място на 8 88 в парфюмния ми, всесезонен гардероб, но не и правото на честа употреба, при каквато става егоцентричен. За 8 дена в месеца. По 88 пикантни минути.

2 коментара:

Анонимен каза...

Възхищавам се на описанията Ви, и най вече на езика, с който описвате (интересен е фактът, че не живеете в България дълги години..) Ще ми е много интересно да прочета още за Ком де Гарсонс, страшно интересни ми се струват, но все още не мога да се престраша, за това искам да чета повече за да се убедя :) )

Натали Никол каза...

Благодаря за похвалата и за интереса към страницата. Следват още аромати на Comme des Garçons, а 8 88 си заслужава определено, ако не друго поне обстойния тест.

Публикуване на коментар