Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

17 август 2011

Stella, Tocca





лансиран 2006 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral Fruity


Ловът



на парфюми е занимание за авантюристи, които харесват бързия адреналин в кръвта, обаче не им стиска да се омотаят във въжета и да скочат от някой мост. Мога да сравня усещането и с други екстремни спортове – има шеметна тръпка от покупката на тъмно, има и замайване при сполучлив изстрел, горят се и калории в чакане и терзаене. Същинските ловци на парфюми действат сами като ловците на глави и не са обединени в ловна дружинка. Нямат определен ловен сезон, понеже годината им принадлежи. Поддържат форма с шетане по малки парфюмерии, но най-вече с претърсване на ebay. Избягват да четат ревюта и описания, за да запазят хазартния тип спортност. Колкото по-неизвестен парфюм и марка, толкова по-добре за ловеца. Упражнява се във взимане на самостоятелни и бързи решения, после сам учи за историята на бранда и сам установява отношение към ловния си трофей. Звучи като самотно и самоцелно занимание за хладнокръвни и е точно такова, само дето не е самоцелно. Ловецът на парфюми обича тръпката, но ловува заради аромата. Миризмите му влияят по-силно от на другите и си ги търси все по-различни. Нямам идея дали е описван някъде като хоби или друго основно занимание, изобщо не знам да има подобна дефениция - разказвам за лова от първоизточника в мен.


Tocca



не ми говореше нищо преди няколко месеца. Сега пък мога да разказвам това-онова. Марката не е влязла още в wikipedia, вероятно защото е едва от 1994-та. Можеше и да съм я чувала, ако се интересувах от моди и спортни облекла, но аз не се вълнувам особено. Можеше и ако живея в Америка, понеже е регистрирана в Ню Йорк, а по някъкв си начин свързана с Италия. Tocca е италианската дума за докосвам, но освен този факт, другите са оскъдни. Няколко приятели се обединили защото имали идея за красиви дрехи с дизайнерски орнаменти, срещу приемливи цени. TOCCA Beauty е филиалът им за козметични и парфюмни продукти, лансиран през 1997-ма, следвайки естественото развитие на всички подобни брандове. Stella е част от трилогията парфюми Florence, Touch & Stella, появили се през 2006-та и е сред най-ценните ми трофеи на ловец.



Трофей е

всъщност, само тумбестият, тежък флакон с буржоазно инкрустирана капачка, а иначе нося с огромно удоволствие качествения аромат на цитруси и бели цветя и не го оставям да прашасва във витрина. Експлодиращото му начало е сочно грейпфрутово и държи първото ми място за автентичен червен грейпфрут. Ако розовият грейпфрут в Eau de Pamplemousse Rose (Hermès) не беше толкова мимолетен, можеше да е на негово място. Акватичният в Woman In Rose (Alessandro Dell` Acqua) ми идва твърде воднисто блудкав, а грейпфрутът в Aqua Allegoria Pamplelune (Guerlain) ми стои химично кухо и горчиво. Този в Stella ми наводнява устата и ухае истински като прясно обелен и разтекъл се по ръцете. Комбинацията е кървавочервен грейпфрут и горчив такъв – според ароматната пирамида, а резултатът е просто достоверен грейпфрут. Първите секунди могат да уплашат някой с потенциално главоболие, ако се плаши лесно от силните миризми. Стихва бързо за успокоение на този някой и грейпфрутът остава само като дъх от обелена кора. Надолу мирише на бели цветя – лилиум, фрезия и диви орхидеи. От тях различавам само фрезиите и следващият път като видя някой да пита за парфюмен аромат на фрезии, ще препоръчам този. Мирисът се стапя до eлегантно затъкнати бели цветя и става невидим за околните. Усещам го дълго като лъчение на кожата, каквото си докарвам с хубаво тоалетно мляко. Стреля свежо, но със заглушител. Поддържа чисто заради мускусът, без да ми напомня измиване със сапун.


Нито


е изцяло цитрусов, нито монотонно белоцветен. Ухае като бял букет, но на ярък фон. Тоест, не е сред левкоцитните и анемични миризми, от които бягам. Кара ме да подозирам жасмин и туберозо-гардениеви следи, но не мога да ги докажа, с което се превръща в особен дразнител. Вписва се в горещи и топли дни, без да ме души. Има здраве и добро настроение в присъствието му, а пък не е толкова енергичен, колкото олекотено елегантен. Витаминозно бял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар