Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

09 януари 2011

Vocalise, Shiseido



въведен 1997 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Floral
(снимката е линк за увеличение)


Eнергичен аромат

за ежедневието на динамичната жена, който не мога да отлича с оригиналност, въпреки драстично високата цена. Виня за пореден път плодовете, които не са намерили отражение в груповата принадлежност на парфюма, но са толкова силно застъпени в композицията, че я принизяват до далеч по-достъпни всекидневни аромати. Весел и летен намирам Vocalise, неангажиращ с присъствие, необемен. Мелодиката му е равна и несложна. Vocalise е всъщност упражнение или музикално изпълнение, базиращо се единствено върху гласни звуци, които са по презумпция лесни за изпълнение. Лесен за носене би трябвало да е и парфюмът, но ми е трудно да го харесам и заобичам.


Сякаш

праскова и касис не са били достатъчни, а е добавена и допълнителна порция плодове във връхните нотки, които правят ароматното начало силно фруктозно, неспособно да фокусира вниманието. И това обаче се е оказало недостатъчно за несравнимия Жак Кавалие – носът зад този аромат, а е заделил почетни места за плодове и в сърцевината на аромата. Френско грозде и подобно на мандарината, но виреещо в студ юзу, продължават плодовата линия от повърхността. Заглушени са цветята в ароматното сърце – няма я нежната момина сълза, нито кралицата роза, които са описани в средните нотки. Долавям единствено жасмин, в най-суровият му и концентриран вид. Непропорционално наситено откривам сандаловото дърво от базата на Vocalise. Мускусът и ванилията идентифицирирам след детайлно вглеждане, а за останалите посочени базисни ноти ми е нужно повече въобръжение. Добре подсушен, този аромат ми напомня удивително добре Miss Arpels (Van Cleef & Arpels).


Без драма


може да продължи да съществува всеки парфюмен гардероб, неудостоен със скъпото присъствие на Vocalise. Не е тривиален, но не блести и с нечуваните, предполагащи се от цената, качества. Липсва му много за да я оправдае. Липсва трайност. Липсва ми темперамента на далеч по-изразителните и прочувствени Jasmin Noir (Bvlgari) и Crystal Noir (Versace) които също се числят към цветната ориенталска парфюмна група. Липсва ми тяхната разливаща се топлина и нежност. Липсва ми и усещане за женственост и стил, но най-вече за лукс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар