Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

25 януари 2011

Edwardian Bouquet, Floris



лансиран 1901 год.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Floral Green
(снимката е линк за увеличение)

Колкото


и да е реформулиран в продължение на цял век, Edwardian Bouquet е запазил прекрасния си винтидж характер и е оцелял. Парфюмът не е просто ретро аромат, а е символ на една епоха, от която е запечатал и пренесъл най-красивото. Епохата на Англия при Едуард VII, който сяда на трона точно в годината на лансиране на аромата. На езика на флористите тази епоха се превежда като точно определен вид сватбен или официален букет: Edwardian Bouquet. Парфюмът е увековечил тези времена и ми дава възможност да се докосна до миналото с едни други очи. Макар да знам, че това далечно време е Belle Époque и е маркирано от модни течения и подем на изкуствата, в съзнанието ми витаят преобладаващо мрачни картини. Edwardian Bouquet е обаче светъл, просторен аромат, с много ведрина. Въпреки това, не срещнах нито едно мнение за парфюма като за подходящ за младите почитателки на аромати. Всички, включително и аз, го свързваме с по-зрялата възраст, заради лиричната носталгия, която носи. Носталгията по младостта, отброявана с пясъчен часовник.


Цветен символ


на времето на Edwardian Bouquet е благовонното секирче (Lathyrus odoratus). Именно то е красило празничната кралска трапеза. Не познавам това цвете и не го срещам никъде посочено в състава на аромата. Въпреки това съм склонна да вярвам, че присъства, заради особената доминанта на парфюма, която не се среща често. Във връхните нотки са посочени единствено зюмбюл, бергамот, зелени ноти и портокалова мандарина и всички тях откривам след внимателно вглеждане. Общото усещане е за босоного лято, нагазило в зелени треви. Подозирам и любимите ми алдехиди, заради притока на свеж въздух и милостиво слънце, което не жари, а сгрява. Сърцевината на Edwardian Bouquet е от роза, жасмин и иланг-иланг, според парфюмните енциклопедии, но нито роза, нито жасмин долавям. Не намирам и описаните сандалово дърво и пачули от базисния ред. Там са описани още амбра, дъбов мъх и мускус, които много по-ясно разграничавам.


Щях да подмина


неразумно този парфюм заради поразителната му прилика с Evasion (Bourjois), но не защото не харесвам втория, а защото съм го носила дълги години във времената на желязната парфюмна завеса и го познавам до болка. Едва зачитайки се във фактите, проумявам кой от кого е преписвал. Evasion (Bourjois) е наистина абсолютен двойник на Edwardian Bouquet, но никой препис не може да бъде така добър като оригинала си. Edwardian Bouquet остава по-благороден във всяко отношение. Той няма спиртното начало на своя имитатор и може да се похвали със значително по-добра трайност, особено в топлите дни. Парфюм от кралска епоха за кралици на лятото.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар