Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

24 април 2011

Kelly Calèche, Hermès



Eau de Toilette
Olfactive Group:
Leather Floral

Легендарната


кожена чанта на Hermès с трапецовидна форма, е лансирана през 30-те години на миналия век. Получава името Kelly bag и световна известност, едва когато през 1956 се появява снимка на Принцесата на Монако - Грейс Кели, която прикрива с тази любима своя чанта бременността си, от папараци. Снимката от корицата на списание Life обикаля света, а красивата, бивша холивудска актриса, която е еталон за красота и стил, дава неволно името си на своя любим аксесоар. Без да осъзнава, тя налага модата на Kelly bag сред всички жени, които искат да станат изискани принцеси. Винтидж първообразът на Kelly bag е от крокодилска кожа и днес такъв оригинал може да се намери за нескромната сума от няколко хиляди долара. Освен от крокодилска или алигаторска, чантата бива продавана през годините и от щраусова или обикновена кожа. Реверанс към този дамски фетиш и към кожените изделия на Hermès е и парфюмът. Calèche пък от името му, е каляската на бог Хермес от логото на бранда.


Признавам си
,

че не знам как мирише крокодилската кожа, но в Kelly Calèche, кожената нотка е мека и не скърца като новият кожен колан в Trussardi (Trussardi), нито е коженият бич от Bandit (Robert Piguet). Кожата тук е състарена автентично и велурена на допир. Една от първите ми придобивки, след като открих ebay преди години, бяха ботуши Dockers, модел от 60-те, с дебели платформи. Бяха престоели неотворени в кутията си поне 30 години и миришеха като кожата в този аромат - на мокър велур. Връхните нотки от момина сълза, нарцис и грейпфрут ми изглеждат като печатна грешка. За мен ароматното начало на Kelly Calèche напомня суха лавандула, поошарила тук-таме огромна купа сушено сено. Много свежо уловено и разхлаждащо, но елегантно и скъпо се нанася парфюмният аромат . Нито роза, още по-малко тубероза, мога да различа от сърцевината. Цветя откривам единствено, ако пръскам върху тъкани, не и върху мен. Разграничавам веднага кожената велурена нота и пудреният ирис. Нанесен пестеливо, ароматът се преобръщаше в прясно одрана ярина и ме дразнеше до погнуса. Научих се да пръскам щедро парфюмите на Jean-Claude Ellena върху дрехите си, за да мога да ги оценя по достойнство. Само така откривам истинската им прелест, понеже са винаги оводнени и разлети композиции, без сладост.


В написаното


за този парфюм, почти всичко ми изглежда като печатна грешка. Освен, че не откривам буквално цветята, приписаната от fragrantica.com Floral Woody Musk принадлежност, ми се струва copy & paste грешка от друг парфюм. Сякаш някой е забравил да погледне каква олфактивна група е копирал. Нито мускусно, нито дървесно присъствие намирам тук, за да оправдае написаното. Изчетох пространното и разочаровано ревю на Лука Тюрин за парфюма и ми се стори още по-голяма печатна грешка, че не споменава нищо за коженото присъствие, като то е най-отчетливото сред всички други нотки. Реших, че не си е купувал ботуши Dockers или велурени ръкавици. Kelly Calèche е според дизайнерите, парфюм за жените между 20 и 25. Съмнявам се искрено, че тази възрастова публика би могла масово да оцени ароматът. Той е наистина елегантен като младите дами, но и много характерен и труден за харесване. Ухае на сено и кожа, на смити от дъжд хипотетични цветя. Особен аромат за пролетен ден. Смел и одухотворен.

1 коментар:

Дамян каза...

Изненадващо кожени аромати :)

Публикуване на коментар