Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

18 юни 2011

Jil Sander Woman III, Jil Sander






лансиран 1985 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Chypre Floral



-------------------

е тишината от босите ѝ стъпки. Туп-туп-туп е парфюмът ѝ зад нея.



Цедя с капкомер



всяка капка от тази изчезнала амброзия. Досвидява ми като знам, че много трудно мога да намеря, ако изобщо. Малкото като мен, които харесват този парфюм, са по-ангажирани и пишат до тук и там. Получават отговор, че не е изведен от производство, но самите парфюмерии не поръчват повече. Страх ги е сигурно да не прашаса на рафтовете им. И с основание. Woman III не е парфюм като парфюм. Ако имаше понятие дамски одеколон, този щеше да е първообраза. Силен и ексцентричен аромат за третата жена. Те не са имали предвид това с номерацията в името, аз това влагам. Третата жена е различна от други две, които образуват мнозинство. Тази има странни и абсурдни предпочитания и следва собствена закономерност в избора си.



Ароматното начало



на Woman III си е чист одеколон от типа на небеизвестния Тройной, без да мирише като него. И въпреки това е заоблено женствено, което не знам как е постигнато. Подозирам алдехидите в окръглянето, но не носят познатия граниво-пудрен дъх от други ароматни ветерани. Мирише цитрусово, за миг. Някой поръсва облак пудра отгоре, но парфюмът не я попива. Остава като влажен филмов слой, както ако поръся с пудра захар неизстинал кекс. Ароматът отдолу е на розови и много дъхави, диви карамфили. Старомодно, нежно цвете е дивият, розов карамфил. Не съм го виждала в официален букет, нито в престижен магазин за цветя. Продаваха го на спирката бабите ни, слезли от автобуса от село. Неголеми букетчета, омотани с ластик и потопени в кофичка от кисело мляко. Как тогава да мислим за мирисът им като за изискан. Не е. Той си е истински мирис на истински цветя от двора. Откъде да дойде екзотична завъртулка за нас. Като питам обаче някой, израснал около гардении и рододендрони, това е много интересен и нежен мирис. Някой сменя диапозитива и в центъра на кадъра е здравец, от другия край на градината. И здравецът се усеща силно в Woman III, но и него трудно ще квалифицира някой от нас като луксозен. Здравец си е, заради който си имаме Здравко и Здравка в именника. Да сте чували някой другаде по света да се казва Geranium? Няма и да чуете, наша прелест е здравеца, която забравяме да тачим, понеже ни е даденост. Woman III изсъхва до роза, маслена и восъчна като тази от L`Arte di Gucci (Gucci) и Explosive (Etienne Aigner). Невъзможно трайният аромат минава през прилики с тях, за да завърши на позавяхнало пачули, сушено като под стряха и влажни дъбови мъхове, но звънливо озвучени от цветята в мириса. Един много по-цветно озвучен Miss Dior (Dior). Класически цветно-шипров аромат и абсолютна единица мярка за тази олфактивна група.


Прелестен също,


за този, който харесва класическите цветни шипри и български цветя от градината. В Woman III има заемки от всички по-известни и изброени имена, но е останал своелик и характерен. За този, който няма да се стресне от одеколоновото начало, надолу има шипрова награда. Би трябвало заради това начало да си представям силна и властна жена, с резки жестикулации и панталон. А привидението е ефирно като гальовница от полето, с венче от дъхави диви карамфили и здравец, отишла боса на бал на цветята. Туп-туп-туп е парфюмът ѝ зад нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар