Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

18 октомври 2011

Comme des Garçons 2 Flower Power, Comme des Garçons







Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral


Симпатично


младо момиче връчва цвете на военен полицай. Фланговете на протестиращите са въоръжени до зъби с цветя, а тези на военната полиция са обезоръжени от жеста. Така изглеждат демонстрациите срещу войната във Витнам, които хипитата на Америка организират в началото на 70-те. Лозунгът им е Flower Power и е съчинен от поета Allen Ginsberg. Разбуненият глас на младите прегръща девиза и се надъхва от силата на цветята. Носят се шарени дрехи с цветни мотиви, плетат се цветя в косите и демонстрантите скандират “Flower Power” по време на мирните си протести. По-късно Flower Power се превръща в общ термин за хипи движението, известно с наркотичната си зависимост, психеделичната* музика, която слуша и прекомерната си социална толерантност.

С популярния


хипи девиз са обозначили лимитираната дамска версия на Comme des Garcons 2. Първоначалният унисекс аромат тук е оцветяван и по-деликатен, но не по-малко авангарден от прототипа си. Хладното му начало е като докоснат остър метален предмет – минава тръпка по пръстите и през средата ти. Усещането за хлад идва от мента в състава, но ароматът на цветя не е зелен, а мастилено лилав като от суха лавандула. Дори ми ухае за кратко на лавандула без да я виждам посочена. Неодеколонова, разпръсната лавандула, която не дразни. Мирише на модерна химия и най-точното сравнение, което ми идва е химикалка с ароматизирано мастило. В комплектите с такива химикалки има ягодови, прасковени и други, но почти винаги има една, която пише и мирише в лилаво. Обикновено са нарисувани боровинки на тези момичешки скъпоценности, които се носят в раниците чак до седми клас. Такова лилаво мастило разпознавам във Flower Power. Ароматът прави лупинг, щраква веднъж с пръсти и изчезват всякакви цветя. Виражът е рязък, като завоя в с.Баня от пътя София-Варна и парфюмът буквално сменя посоката си. Остава да се точи приятна миризма на пчелен восък, опушван отдалеч с тамян. Нещо в тази миризма напомня сухо индрише, без лимоновия мъх по него – студен чай от индрише, с кубче лед и метална бъркалка.

Куриозна


и запомняща се миризма, с която проумяваш какви висоти е стигнала химията. За химичните парфюми обикновено се говори с лошо заради кухото им сърце. Flower Power не ми мирише химично, а авангардно химизирано. Има охлаждащ страстите ефект и абстрактен, разсеян остатък на модерен тамян. Въпреки хладкото си начало, няма лято и слънце в начина по който излъчва. Стои неутрално, а хладността му е от металически, безпристрастен тип. За кюнец дънки и блуза на цветя с къдрави ръкави. С мастилена оптика.
______________________________________________________________
* халюциногенен, предизвикващ халюцинации наркотик или друго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар