Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

02 октомври 2012

Essence, Narciso Rodriguez






лансиран 2009 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral Musk





Primark Atmosphere


нахлуха в Германия като антициклон - пренесен за едно денонощие от области с по-високо модно налягане и по-ниска търпимост към високи цени. Инвазията заплаши всенародния любимец H&M, който реагира моментално с дъмпинг, и постави под карантина високите цени на Zara. Да се вредиш за една от пробните в Primark е първо - въпрос на търпеливост и второ – дълга възможност да наблюдаваш километричната, изпаднала в шопинг-делириум съботна опашка. Сред плячката в ръцете на жени от всички възрасти един детайл се повтаря във всевъзможни цветове и материи: облата якичка. Или известната на моето поколение ученическа яка, свързвана с доченосините манти от детството. В западната част на Европа  я знаят като Peter Pan. Немците са я кръстили още Bubikragen*, което звучи мило и детски, а и пасва точно на невинното излъчване на влязлата в модата през 20-те години на миналия век яка.  Не че H&M и Zara не се сещаха да ухажват с някой и друг такъв модел винтидж носталгичните, обаче Primark превърна яката в запазена марка – наши я с перли, изряза я от изкуствена кожа, изплете я от дантела... , с което върна жената-дете на първа страница на списанията за общодостъпна мода. Стоя търпеливо в средата на опашката и стискам здраво двайсетина блузи и рокли с облата якичка, заради която съм пропътувала 80 км в събота сутрин. Направила съм го  - по-точно казано - заради облото усещане за непреднамереност, детска незлобливост и чистота, което ми носи моделът. Същото, заради което нося и Essence.


Излъчва


фино – като от чисто тяло, грижливо измито с луксозен козметичен артикул и сатенирано с пудра от хладки розови пъпки. На козметична чистота миришат много парфюмни аромати всъщност, а разликата между тях и Essence е в алюзията за детска сладост на мириса. Не точно за бебешката сметанова млечност, заради която затваряме очи от удоволствие, като целуваме главата на бебе. Сладостта в парфюма е като от вана, пълна с ароматни балончета пяна, които не лютят на очите и извеждат спектъра на дъгата, щом мине през тях светлина. Подобно жизнерадостно и разноцветно начало има Essence - на разпенващи се, модерни алдехиди.


Внеслите сапуна


в парфюмен флакон алдехиди - от времето на Шанел № 5 - са еволюирали подобно на самия сапун – до кремообразен гел. По-леки и прозрачни са, а при разтваряне във въздуха, го шампанизират до пенливост. Нанасянето на Essence  прилича на красив рекламен спот за ароматен продукт – разхвърчават се из въздуха анимирани цветчета, докато огледално прозрачни сапунени балони се пукат с гланц-искра.  Цветята в парфюма – розовите пъпки на пудра и абстрактно луксозния ирис – различавам по-късно, когато ароматът се прибере до мен и спре да шупти. Дискретни са и силно разфокусирани: и най-чувствителните към аромат на роза в парфюм трудно биха се подразнили от обезмасления, добре опудрен розов дъх.



Изненада


би било изобщо някой да се подразни от аромата на Essence. Да остане нетрогнат от мускусно-алдехидната чистота на акварелно-цветния букет – да, да се припознае в луксозен крем-дезодорант – също, но иначе мирисът няма спорен характер. Лъчист е и отразява разноцветно дневната светлина; от вечерната прави луминисцентно модерна. Сам по себе си няма претенции към сезоните, но алдехидите му предявяват склонност към топлина. В по-топлите дни Essence е още по-звучен в началото си и по-издържлив до края. Може да покрие 6–часов маратон и дори дрехата ми да ме предаде, той остава памучно чист. Стои заоблено върху деколтето и не прави изкусителна V-образна цепка надолу. Не е капризен и към възрастта, стига който го носи да е опазил поне една детска мъдрост в речника си. Трудно се съгласявам, че е подходящ или типичен унисекс аромат, понеже няма строгостта на бялата, добре изгладена риза, дори да е чист като нея. По-скоро е мила закачка с фино излъчване. Нежно – обла якичка.

_________________________________________________________________
* Bubi (нем.) - малко момченце, Kragen (нем.) - яка

1 коментар:

SilviP. каза...

Много добре казано, Натали!

Публикуване на коментар