Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

28 юни 2012

Purple Patchouli, Tom Ford


лансиран 2007 г.
Eau de Parfum
UNISEX
Olfactive Group: Floral Woody Musk
Ароматите


от частната лаборатория на Том Форд са като лакмус за Boho Rh на кръвта. Бохемският резус фактор е категория, с която бележа особен вид протеин на кръвните клетки, който не се унаследява доминантно-рецесивно. Проявяването на фактора започва около двайсет и петата или веднага след оформяне на предпочитанията в стила на обличане и поведение. Boho е най-общо наследник на хипи-движението от 60-те, но в турбулентен, съответстващ за второ хилядолетие вариант. Boho Rh се проявява на повърхността с тихо непокорство и кротко пренебрежение на модни трендове, които са менят като цитрусов одеколон в мартенско време. Съвременното Boho е излязло отдавна от буквалния контекст на бохем или бонвиван, който води весел и безгрижен живот. Днешното понятие се отнася както за небрежно вдигнатата коса на Сиена Милър, коженото елече и панталона-цигара на Кейт Мос, обувката на платформа с дебел ток или каубойския ботуш, така и за презрителното отношение на Шерлок Холмс към наложени норми.


Private Blend


е подобно предизвикване на установените еталони. Ароматите от серията се разграничават всячески от представата за парфюм - от ексцентричната цена до своенравния мирис вътре. Импонират на тези с положителен Boho Rh и реакцията помежду им се оцветява в ярко, наркотично пристрастие, докато за другите с отрицателен фактор е ендотермична - с отделяне на отрицателни емоции. С изключение на Azure Lime, останалите, които познавам от серията, приличат на чантите Campomaggi – автентично състарени до конячна мекота, хубаво патинирани или нелъскави. Вероятността някой, който харесва лустрото на Prada, да си купи Campomaggi e сравнително малка, колкото и изгледите за почитател на Armani Code (Georgio Armani) да си хареса нещо от Private Blend. Не става въпрос за проява на вкус или липсата на такъв в класическия смисъл. Просто Private Blend е за ексцентрици, на които им стои рязко откроеното - с уговорката, че рязко откроеното в случая не е неоново розова обувка върху фосфорно-жълт чорап.


Или Purple Patchouli


определено няма да допадне на любителите на класически парфюм – това се опитвам да кажа. По-скоро ще предизвика конвулсивна мимика със спарващия мирис на киселеещ мухъл, с който се нанася. Нормалната реакция би била сбръчкване на носа като в непроветрена катакомба. Само някой краен като мен ще го припознае като благороден мирис на каменен тунел. Или избено подземие в стар, йоркширски замък, в което са подредени кожени седла, велурени трандафори с позеленели от патината токи, а в другия му край отлежава коняк. Началото на парфюма е такава достоверна представа за влажно помещение със складирана в него история. Ще се оцени от човек, който намира за оригинален куриозния мирис на огромно мазе, пълно с антични вещи, твърде ценни, за да бъдат унищожени. Или от този просто, който обича пачули в парфюм. Миризмата му е особена - на влажна пръст, в която са гнили корени на дървета, обаче така казано не предполага колко луксозно може да се стори това на много хора.Първите минути


на Purple Patchouli имат само формално общо сечение с Coromandel (Chanel), но са далеч по-интензивно наситени – ароматът на пачули е сбит до гъстотата на катран и е като него непрогледно плътен. Наситен е тоест, до онази плътност, през която не прониква никаква светлина. Минава за кратко през конячно-шоколадовия оттенък на Angel Liqueur de Parfum (Thierry Mugler), но без неговия гланц и за по-дълго през смолисто-кожен филтър, от който излиза балсамно смекчен. В легналия аромат разпознавам без усилие кисели и сенчести теменужки, подобни на тези от Love in Black (Creed). Идват като отведени през фуния и не миришат на прясното букетче от слънчева поляна. Хербаризирани са след заливане с някаква смола, която е извлякла мириса им и са попаднали заедно с нея в парфюма.За безпрецедентно траен


Purple Patchouli демонстрира завидна тежест – не прозира, нито се избистря до самия си край. Тежи надолу като качествен, кожен ботуш и подобно на него предизвиква учудени реакции – такива от по килограм и половина вече не се произвеждат, защото се считат за неудобни. Парфюмът на светло е като тях шокиращ – привлича поглед върху себе си и ме изписва твърде рязко на дневно-бежов фон. За сметка на това откроява особено красиво вечерите и драматичните настроения - придава им тъмновиолетова сянка. Има мистифичен мирис, който се развива в старо подземие – на благороден мухъл, лъхнат от теменужка. Трилър с неочакван развой.

1 коментар:

Анонимен каза...

Обожавам пачулито. Тази мухлива нотка ми е толкова секси,луксозна и загадъчена.Така миришеше старото ми стогодишно пиано. Това ме пленява в Coromandel,Patchouli Leaves,Purple Patchouli.Описала си го много точно, но наистина не е за всеки.

Публикуване на коментар