Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

11 януари 2013

Charm Kiss, Thomas Sabo

лансиран    2011 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral Fruity Gourmand

Древното предназначение


на парфюма да маскира зловония се е преструктурирало с времето - до актуалната му функция да носи наслада, а в частен смисъл на наслада и самочувствие. Моментално при това или експресна доза удоволствие, без да е енергоемко, като да запишеш час и да стигнеш до масажиста си. И без гузната съвест, която ще ти докарат ендорфините в един Lindt с лешников крем например . На тази потребност да изпитваме удоволствие бързо и без последствия разчита и гигантската парфюмна индустрия (изключвам частично парфюмите на знаменитости, които се надяват да се продават заради култа към тях). Дотолкова даже разчита, че създаде мода на gourmand парфюми. Гурме ароматите са от най-новите олфактивни групи в парфюмната категоризация и имат мириса на нещо особено вкусно, не просто за ядене. Плодове и всякакви ядливи растения са отдавна налети в малки шишенца по бюрата на парфюмерите. От началото на 90-те или след фурора на знаковия Angel (Thierry Mugler) и шоколадът, какаото, карамелът, пралините и захарта нахълтаха с триумф във флаконите. В резултат сега имам избор да се парфюмирам като десерт и да наводнявам устата на околните. Или да стимулирам собственото си слюноотделяне и усещане за задоволство без страха от дебелеене. Изборът надминава този на най-изисканите френски ресторанти и престижни виенски сладкарници. С Ambre Narguile (Hermes) мога да изкушавам като crêpe с фамозна плънка от вишнево сладко, с Jeux de Peau (Serge Lutens) съм сюзерен кроасан, с Loukhoum Eau Poudree (Keiko Mecheri) – топла карамелизирана пуканка; домашна бисквитена торта с Amour De Cacao (Comptoir Sud Pacifique) или крачещ  щрудел със Sushi Imperiale (Bois 1920).  С Charm Kiss трябваше да съм изкусителна като ягода с шоколадова глазура, полята с глътка шампанско. Нещо такова беше обещанието.


От изброеното


само шампанското получавам и то с уговорката, че е поднесено топло до блудкавост. При добро разположение на духа мога да допусна и отцедени от компот плодове, поръсени с марципанови стърготини. Само при особено добро обаче и само в първите му петнайсетина минути. Вместо да си оближа ръката или да се усетя готова за целувка, ме обзема желание да се отърва от аромата. Заради тънкия му хилав вискозитет от една страна и защото е дериват на Ultraviolet (Paco Rabanne) от втора. Не изтънява с времето, а си има поначало и докрай  воднистата, неуплътнена ароматна сладост на парфюм от супермаркет. Прозира като тънка дрешка, под която съм забравила да сложа подложка, заради което се въртя от неудобство.


Може да съдържа


следи от какао – щеше да пише на опаковката му, ако беше хранителен продукт. И би било най-вярно за марципановия оттенък на встъпителната вълна. Надолу се припокрива с Ultraviolet в опитите на двата парфюма за теменужка. От средата и до края си Charm Kiss мирише на същата виолетка – нагрявана под кварц или пресъздадена в лабораторни условия. Не точно химична, само недостоверна и силно рахитична. Дотолкова неправдоподобна, че жлъчката ми реагира със спазъм на рехавата сладкавина, докато аз самата се налага да я прочета в състава, за да я разпозная.


Парфюмът, предполагам,


е от тези, които лесно се харесват и масово се подаряват заради универсалния им  сезон и повод. Особено при  по-младите парфюмни клиентки, на които, съм сигурна, би стоял и по-добре. Мен ме докарва до раздразнение с повтарянето на лайтмотива от друг парфюм, с липсата на собствена идея и най-вече с евтината синтетична суровина. Синтетична е само на мирис, иначе уважавам за любопитния им профил  химично създадените ароматни суровини, които са почти две трети от използваното в днешната парфюмерия. В Charm Kiss са обаче най-пластмасовите от тях, без да миришат буквално на PVC. А са и силно разредени на всичкото отгоре или пък са икономисали базисния уплътняващ ред . Във всеки случай разочароващ - след интересната роза от летящия старт на Thomas Sabo с първия му парфюм Charm Rose. Различавам само тънък писклив аромат на нещо като плодове, нещо като шоколад и нещо като цветя в стерилни условия. С кварцов мирис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар