Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

23 април 2012

White Gardenia Petals, Illuminum


лансиран  2011 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral


  
Най-обсъжданата


сватба изведе с втора космическа скорост никому известният White Gardenia Petals във висока околоземна орбита. Параболата му достигна връх за три часа и 12 минути. Втората космическа скорост е величина от физиката и е минималната скорост, която трябва да има обект без допълнителна тяга, за да преодолее дадено гравитационно поле и да се отдалечи до безкрайност. В този случай обектът се приема с пренебрежимо малка маса и размери спрямо тялото, пораждащо полето. White Gardenia Petals представляваше обект с пренебрежимо малка допълнителна тяга и незначителни маса и размери спрямо гигантите от парфюмния космос, но се откъсна до безкрайност, след като Кейт Мидълтън го предпочете за кралски сватбен парфюм.


Допълнителната тяга,която пренебрегвам в изчисленията, е ексклузивната препоръка на Мишел Обама за три парфюма от  колекцията на Boadicea the Victorious. Игнорирам тази начална скорост, понеже връзката е косвена и остава неясна за този, който не дълбае излишно в подробностите. Подробностите са, че Boadicea the Victorious е първият нишов бранд на английския коафьор Майкъл Боуди, а Illuminum вторият. Стилистът фризира скалповете на Кейт Мос, Мадона, Дженифър Лопес, Наоми Кембъл и е роден, сякаш за да успява. Още първата му изява на парфюмер е оценена ексклузивно от първата дама на Америка; втората - от втората по популярност принцеса след Даяна. А нито коафьорско майсторство, нито парфюмерия е учил, което внушава самородство на талантите му.


Парфюмният избор


на херцогинята на Кембридж за сватбата ѝ с принц Уилям разклокочи страстта и световните форуми на парфюмните ценители бръмнаха като кошер, опушен вместо тамян с амфетамини. В резултат Illuminum осъмна шокиран от двумесечна опашка чакащи да купят белоцветния парфюм, чийто скромен първоначален тираж е 50 флакона. Участвах пряко и в едното, и в другото – както в обсъжданията, които прехвърлиха парфюмните страсти и озъбиха едни срещу други монархисти и републиканци, така и в баталията между първите 50. Въпреки самоотверженото ми любопитство не успях да се класирам за първата партида и сега не мога да оспорвам автентичността на аромата като olfactoriastravels.com и bonkersaboutperfume, които сравняват първоначалната версия с настоящата от пазара в полза на първата. Имам само уверенията от офиса на  Illuminum, че това, което ревюирам, е същото, което е носила Кейт Мидълтън в Уестминстърското абатство.


Мога да го приема


и на доверие, без уверения тоест. Понеже изгледах кралската церемония от-до, моят White Gardenia Petals, независимо от партидата си, пасва добре в минималистично изчистената картина. Не се съмнявам като други, че точно така е била парфюмирана херцогинята, както не се съмнявам, че ползва носна кърпа като е хремава и не търся изключителното в избора ѝ. Не се чудя защо не е избрала нещо от ковчежето на кралския любимец Penhaligon`s, нито Wedding Bouquet, който Floris лансира амбициозно при обявяването на годежа (красив жасминов парфюм,  впрочем). Дори и през ум не ми минава, че е можело да избере ексклузивният Cruel Gardenia на Guerlain, щом харесва гардении – от нея се очаква да избере английски парфюм, както се очаква да се спре на английски дизайнер за роклята. White Gardenia Petals не впечатлява, а присъства изчистено и съответства на достойната умереност на сватбата.


Въпреки недвусмисленото


си име, парфюмът не е аромат на гардении. Ухае на момини сълзи с мека цитрусова глазура, която има неуловимия блясък на брокат в най-ситната му, практически невидима частица. В началото на White Gardenia Petals брокатът е като от лимонов прах. Вярно, че напомня отдалеч нелуксозния мирис на препарат за фаянс, но то е само защото препаратите ухажват лимоновия мирис и са ми създали условен рефлекс. В парфюма не ми мирише на химичен лимон и свежестта е достоверната от настъргана на прах лимонова кора, от която момините сълзи премигват, без да лъщят. Сладки са на вкус, но не захарно или като в бонбон; сладнят млечно като затоплените цветя напролет. Ароматът им заглъхва с ехото на сапун с много пудра и абстрактната чистота на мускус като в Essence (Narciso Rodriguez), но си остава момина сълза и бели цветя от начало до края. Не е бистро прозрачната като в Diorissimo (Dior), макар да има идентично ретро достойнство. Момината сълза в White Gardenia Petals е същата на чувство като от Acqua Universalis (Maison Francis Kurkdjian) чак до цитрусовата глазура и сапунено чистия остатък. Само е преработена на децибели за по-нежен шум, но по същество ароматът е толкова бял. Приятното пудрено гъделичкане в ноздрите го разграничава от малокръвното и болнично бяло до ефирно бяло от чистота.Най-лесният

начин да си представи човек аромата на White Gardenia Petals е да разгледа скромният булчински букет на Кейт Мидълтън от семпли момини сълзи, а най-убедителното доказателство, че не си ги фантазирам в парфюма като гледам букета - е да го помирише сам. Гарантирано няма да се зашемети като от сложен и зрелищен парфюм, но ще получи представа за изчистен аромат, който минимализира парфюмния шум. White Gardenia Petals излъчва в къс, но осезаем цветен радиус и има достатъчна трайност да издържи една сватба време, без да е само сватбен. Предпочита тези, които предпочитат момини сълзи в парфюм. Бял е като гардения, но не мирише еднозначно на нея и ме кара да обърна словореда в името, за да съответства по-добре на аромата вътре. Gardenia White Petals.*


______________________________________________________
* бели като гардения цветчета/листчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар