Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

01 август 2011

Aqua Allegoria Figue – Iris, Guerlain




лансиран 2008 г.
Eau de Toilette
Olfactive Group: Floral Fruity



Съдържа


следи от ..... – е чест надпис на опаковката, слаган от производителите. Разтегливо достатъчно понятие за да не съди някой алергичен компанията, а и служи като презастраховка срещу непосочените точни проценти съдържание. Ако беше плодово мляко, Aqua Allegoria Figue – Iris щеше да има в надписите “съдържа следи от смокиня*”, тоест достатъчно да провокира някой, който обича този аромат. Броя се в това множество, но Aqua Allegoria Figue – Iris е повече ирис, отколкото смокиня и не съм сигурна, че на нея ѝ се полага равноправно участие в името. Още по-малко има основание да е първа посочена. Смокиновите парфюми все още се броят на пръстите на ръцете и заради средиземноморското настроение и произход на плода, спадат по подразбиране към летния ароматен гардероб. Тук комбинацията с пудрен ирис ме обърква конфузно. От пролетта насам се опитвам да уцеля точното време за такъв претоплен в дълбочината парфюм и досега не съм успяла. Вероятно защото не обичам толкова много и трудно сладък ирис.


Първите


цитрусови секунди са неконкретно химични и въпреки това си изнамирам зелени теменужни листа в мириса. Би трябвало да са самите виолетки, според пирамидата, обаче са така разтечени, че стават от лилави зеленеещи. Колкото повече нося, толкова повече се убеждавам, че това е тъмната зеленина на мъхести и тръпчиви смокинови листа. В началото все ми се струваше, че виждам големи и узрели, сладки и тъмнолилави смокини – чак усещах зрънцата от вътрешността да хрускат между зъбите. С постоянството, дойде и прозрението ми, че е сладостта от ирис, което вкусовите ми детектори идентифицират. Мъчната, плътна сладост на земен корен, която най-често оприличавам на трудната сладост на твърдо драже. Да си душа отблизо ръката е едно, а да усещам около себе си аромата – съвсем друго. Първото все повече избягвам да правя, понеже е доста измамно. По-интересно ми е какво се усеща около мен и от другите. Хубаво би било ароматният ми тоалет да остане тръпчиво смокинов, какъвто е близо до кожата, но във въздуха около мен преобладава само ирис. Гъгнещ от собствената си пудреност и замазано сладък. Като се включи и ванилията от състава, става съвсем трудно да нося в топло.



Не ме разхлажда,


нито ме освежава. Не си и взаимодействаме с Aqua Allegoria Figue – Iris. Красив мирис е, който си съществува отделно от мен. Повече изкуствен, отколкото истински - на мен ми стои като закачена служебна усмивка. В аромата на ирис не успявам да открия усещане за чистота или пък лукс, трудно ми е. С изключение на Love In White (Creed), го намирам винаги зацапан с пръст, тромаво и глъхнещо сладък, просто обикновен. Нямам усещането за импресионистична картина, върху която боята е наслоявана с пръсти – каквото чувство вика ирисът в една негова почитателка, споделила с мен картината. Мен не ме трогва и ме обърква с идеята си в парфюм. Харесвам го като опудряща добавка, но солото му в изпълнението прилича на аматьорско в първокласен хор. Много е несправедливо подобно отношение като се има предвид, че зад Aqua Allegoria Figue – Iris стои не друг, а самият достолепен Jean-Paul Guerlain. Ще джиросам неизпипаното на двете дами, участвали също в аромата - Marie Salamagne и Sylvaine Delacourte. Безкрайната колекция Aqua Allegoria наброява повече от 20 различни аромата, добавяни всяка година по един или два към първите шест от 1999-та. Оцеляват само най-добрите, а голямата част биват спирани от производство, щом не се докажат. Трудно биха останали като отделни томове в парфюмната история, каквито са Shalimar и Mitsouko. Замисълът им изглежда различен – адаптирани за ежедневно носене, некомплицирани и плодови. Figue – Iris е сред спрените или другояче казано недоказали се. Сигурно е излязъл от общата схема за универсалност. По-труден е, защото е по-объркан. Зеленеещо смокинов, пък два пъти повече сладък и пудрен. Непропорционален ирис.

_________________________________________________________________________________
* figue (фр.)

1 коментар:

Анонимен каза...

Как ще оцените Ланком-Поем :)

Публикуване на коментар