Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

15 май 2011

Mimosa Pour Moi, L`Artisan Parfumeur



лансиран 1992 г.
Еau de Toilette
Olfactive Group: Floral Green


Това е първата

ми истинска среща с тази нишова парфюмна къща на майстори парфюмери*, създадена още през 1796 от Jean Laporte. Само бях чела за нейните заслуги на пионер в парфюмерията. Именно L`Artisan Parfumeur е първият, който въвлича касисът в парфюм с техният Mûre et Musc (1798), както и смокинята с Premier Figuier (1994). Не познавах нито един от техните аромати, въпреки вековната история на бранда, обаче съм любопитна, а името им стига до любопитните. Парфюмът ме убеждава, че е истина обещаното във философията им – различни от стандартните аромати, вдъхновени от природата, в които се държи на най-качествените сурови материали. L`Artisan Parfumeur обещават още, че в тяхната колекция всеки може да открие своя аромат. Mimosa Pour Moi не е моят парфюмен прототип, но мога да оценя неговата различност. Със сигурност е най-безплътният и въздушен Floral Green, на който съм попадала. Обикновено, зеленото присъствие в парфюмите е настойчиво или откровено режещо. Тук то е ефирно и слънчево. Ароматът е лек, като бледозелен воал и би се вписал във всеки светъл, пролетно – летен ден. Присъства неутрално във всеки повод, без официалния. Не страда от излишна приповдигнатост и не се оплита в патетични или мелодраматични излияния, но въпреки изчистеният си тон, не ми носи усещането за лукс. Трудно повярвах на очите си, че е лансиран през 1992. Звучи модерно и елегантно като някои от най-новите и минималистични парфюми.


В случай,


че ви е чудно как бихте ухали, ако се оставите на ласките на копринено мека и млечно – зелена трева, гряна от много слънце, Mimosa Pour Moi може да материализира чувството. От посочените три нотки, откривам единствено тревистата и пухена мимоза. Касисът не намирам, дори отдалеч, а листата на теменужките, нямат виолетов дъх. Носят допълнителна зеленина, както преди да цъфнат. Нацъфтяла мимоза видях за пръв преди много години в ботаническата градина в Балчик. Огромното дърво ми заприлича на гигантско новоизлюпено пиле – толкова пухкав и ярко жълт ми се стори цветът на мимозата. Подобно усещане придобивам и от Mimosa Pour Moi. Началото му напомня за съвсем кратко Kelly Calèche (Hermès), но усещането за сурова кожа, което е виновникът за приликата, изчезва бързо в полза на треви. Мимозата не ухае на цвете буквално, а само хипотетично. Намекът за цветя в парфюма е по-дипломатичен и от мен, когато се опитвам да убедя любимия мъж в поредната покупка на парфюм. Някак успявам да постигна внушението, че това е важно не за мое, а за неговото добро разположение. Така хитроумно е преплетен и цветния дъх в аромата – няма го, но ако се замислиш е там. Попаднах на едно мнение за лепкава сладост в парфюма, което ме разсмя искрено. По-несладък парфюм не познавам. Зелен е на вкус и въображаемо цветен.


Цената

на парфюма предполага много повече. И като осезаемост, и като трайност. По тези показатели Mimosa Pour Moi е само задоволителен и някой, който съблюдава само тях, следва да го избягва. Достойнствата му са в майсторско втечняване на благи треви и слънце. В представите ми слънцето ухае точно като задният фон на парфюма. Ароматът като цяло всъщност, е автентичен, като в природата. Няма спиртни примеси, няма типичните характеристики на парфюм. В първичната му, натюр красота има съвременна елегантност и чистота. Задоволих първоначалното си любопитство и определено ще потърся още имена от L`Artisan Parfumeur за да видя дали ще ги позная като в поговорката à l’œuvre on connaît l’аrtisan**. Дотук намерих майсторлък в непозната за мен форма. Неподправени слънчеви треви.
__________________________________________________________________________________
* Artisan (фр.) - майстор, занаятчия
** Майсторът се познава по работата. (фр.)

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,
къде в България може да се намерят парфюмите на L'Artisan Parfumeur и по-точно L'Eau D'Ambre? Благодаря :)

Натали Никол каза...

Едва сега виждам въпроса, съжалявам. Чрез парфюмната тема на форума на bg-mamma разбирам (аз самата не живея в Бг), че парфюмите на L'Artisan се продават в The Circle, МОЛ Сердика, София.
Ето линк за адреса и работното време:
http://serdikacenter.bg/about/location-work-times.aspx

Публикуване на коментар