Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

08 април 2011

Style, Jil Sander





лансиран 2006 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group: Floral Woody Musk



С цялото ми



уважение към известния парфюмен критик Лука Тюрин, си позволявам да не се съглася с негативната му оценка за този парфюм. Всъщност, интересът към аромата е достатъчно голям и показателен и без моят апостроф. Style може и да не е гениална формула, но е елегантен и спретнат парфюм за всеки тип ежедневие и най-вече за това, прекарано в офиса или на път. На пръв поглед независим от сезона, но с учестено и затруднено дишане в горещини. Дървесно-цветен и неутрален, интересен парфюм. Според дизайнерите - създаден за модерната жена, която притежава стил. Съгласих се напълно и с това послание, и с аналогично подбраното име. В Style всичко съответства – дори белият, модерен флакон сам разказва за чистотата на ленения букет вътре.


И нотките


съвпадат съвсем точно с описаните, което все по-рядко ми се случва да наблюдавам. Неразтворени фрезии и меко, узряло на сладост манго, подправени с кардамон и пипер, са връхните компоненти, които без трудност различавам. Клонките фрезия са бледи и анемични на дъх, като извадени от кутии след дълъг транспорт. Цветното им присъствие не се натрапва рязко и не е наситено, то прозира. Затова и ароматът не е буквално, а метафорично цветен. И виолетките от сърцевината са енигматични – откривам по-скоро техните влажни и зелени листа, отколкото цветчетата им. Пудрен ирис и феерична магнолия са най-осезаемиге в ароматното сърце. Ухае белоцветно сърцевината и без да откривам изрично жасмина, усещам по тази характерна белота, че е там. Мускус, амбра и ванилия са подплатили аромата. Аха, да кажа, че ванилията е в повече, но е само отчетлива, без да изземва думата и без да дразни, а мускусът се налага безапелационно над нея със съхненето. Диригент на цялата композиция са дървесните нотки, които пречупват всяко друго присъствие и го карат да звучи стегнато и чисто. Под палката им, нито едно цвете, плод или подправка не смее да свири за себе си.


Вярно е,

че Style прилича на производен от много други аромати, но какво от това. Съвременните парфюми имат точно това елегантно и комфортно присъствие. Откривам истински паралели с Daisy (Marc Jacobs), и фалшиви с Balenciaga Paris (Cristobal Balenciaga) най-вече в дървесното и преносно теменужно оцветяване. За разлика от тях обаче, Style няма романтични и мечтателни черти, а запазва само елегантна и по-стриктна линия. Ухая на чисто, парфюмирана съм, а женствеността ми е под шарена сянка и добре кодирана в посланието ми. Сладостта на аромата остава близо до кожата, а в облака около мен не е сластна или нажежена. Удобен парфюм за удобен тоалет.

2 коментара:

morkovianka каза...

Името на този парфюм може да е само такова,каквото е.Топъл от ванилията,искрящ,но и дискретен.Ненатрапчив,но привличащ силно.Сякаш стои в ъгълчето на окото ти,но когато се вгледаш-той е там.

Анонимен каза...

А нещо повече за Style Soft и за Sensations?Колебая се между двата, почитател съм на парфюмите на Jil Sander, струват ми се една идея по-различни от другите. Ще съм много благодарна ако получа отговор.

Публикуване на коментар