Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

04 март 2011

Elixir des Merveilles, Hermes




въведен 2006 г.
Eau de Parfum
Olfactive Group:
Oriental Fougère

Странен


бива понякога парфюмният ни избор, особено когато се задействат връзките в главата ни и спомените. Някои купуват аромат, който им напомня любим сладкиш, други любима дъвка, сапун, шампоан, пудра или червило. Бих разбрала дори този, който търси аромата от любимите си носни кърпички в парфюм. И аз често имам нужда да удължа определен мирис или да съживя спомена за него. Купих Elixir des Merveilles защото прочетох, че ухае на Кореком. На въздуха в Кореком. Попитах, потвърдиха и на следващия ден вече го издирвах. Харесвах да стоя безпаметно в тези магазини за богоизбрани и да вдишвам дълбоко въздуха, напоен с чуждестранни, луксозни миризми от стоки, които само в някое апокрифно списание бяхме виждали. Беше дълбоко интимно преживяване и не ми хрумваше колко дискриминиращи са тези магазини, в които се пазаруваше с валута. Исках само да попивам, докато самата почна да ухая така или докато ме изхвърлят с подозрителен поглед продавачките, спечелили джакпота. Elixir des Merveilles съживява успешно този спомен, но парфюмните му достойнства далеч не са толкова опосредствано носталгични.

Парфюмът

е характерен, плътен, луксозно опушен, смолисто дървесен и всеобщ любимец, дори за тези, които нямат представа или не го свързват с Кореком. Неслучайно. Elixir des Merveilles предлага оригиналност, нетипична за дамски парфюм. Без сладост, без цветно присъствие, без плодове и въпреки това женствен. Едновременно дневен и вечерен, универсален и официален, комфортен аромат. Звучи сериозно, но не само като бизнес парфюм за реализирана дама, а и като ежедневен избор на всяка жена с изискан вкус . Няма обаче надменна, студена осанка, а респектира много естествено със своята топлина и най-вече закодираният във формулата му лукс.Блажéн и блáжен, като второто е различно от мазен и е обратно на постен.


Да кажа,


че разпознавам нещо конкретно от дългия списък на ароматните съставки, би било неточно и невярно. Не различавам и общоприетото развитие на връхни, средни и базисни нотки. Elixir des Merveilles се нанася с цялата си прелест едновременно. Амброзия от бистри смоли и дървеса като в есенна, пъстра като палитра гора – такова е усещането ми за този еликсир. Топла от високо слънце гора . Опушеният нюанс не оприличавам точно на тамяна, посочен в пирамидата, а на любимата ми, тлееща клада от есенни листа. Виждам карамел и ванилова захар в състава, но не ги намирам буквално. И обратно – не виждам дъбовия мъх, а само дъба посочен, но долавям земния му, тръпчив дъх. И лукс, най-вече лукс, който така и не разбрах как се втечнява. Elixir des Merveilles е забележително траен, а присъствието му е осезаемо, но меко и баритонно, без пискливи зурни в оркестъра.


Мога


само да съжалявам, че открих този еликсир на чудесата* едва преди година, когато започна да изчезва. Все още може да се открие на разумни цени и ако някой е закъснял случайно като мен, не е късно да се запознае с един изключителен парфюм. Без да визирам буквална прилика, мога да сравня Elixir des Merveilles само с Absolu (Rochas), но най-вече с Background (Jil Sander). Нищо чудно – двата са Oriental Fougère аромати. Fougère е всъщност папрат, но аз упорито свързвам малкото аромати от групата, които познавам, с есенни, леко влажни и тлеещи листа, а смолите от състава с темперни, маслени бои. Първоизточникът на тази олфактивна група - Fougère Royale (Houbigant, 1882 г.), не познавам, но интересът ми е вече трайно заострен към тези вълшебни, природно естествени аромати. Освен чудодейно спокойствие, те ми носят и много увереност. Парфюмна магия.
___________________________________________________________________________________

* превод на името на парфюма (фр.)

3 коментара:

Анонимен каза...

Моля,напишете ми за парфюма на Клои-Kloe edp.Благодаря Ви предварително,бъдете здрава.Ако желаете,пишете ми на e-mail:morkovianka.1001@abv.bg.Ще очаквам.

Анонимен каза...

Колкото и да ми се иска да го харесам, този парфюм ми мирише ужасно евтино.

Unknown каза...

И аз отскоро съм вдъхновена от Elixir des Merveilles, невероятно топъл и чувствен , различен , дори на моменти малко ''мъжки''. Освен дъх на есенна гора и ниско слънце , усещам аромата на плът - зряла и пълнокръвна, прекрасен парфюм, уникален аромат.
Благодаря на авторката на статията, която разкрива така магнетично всички тайнства и достойнства на парфюма.
Прекрасно написано и много заразяващо!
Аплодисменти!!!!!

Публикуване на коментар