Добрата критика е лично мнение, поднесено интелигентно. Интервю с критика Чандлър Бър на страницата VPP Портал

13 февруари 2011

Black Cashmere, Donna Karan



Eau de Parfum
Olfactive Group: Oriental Floral


Дори

да ми е приличал на нещо друго флаконът (на оптична мишка за компютър например), моментът в който отворих капачката, ми се стори, че държа малък метеорит. Черен и гладък, застинал къс енергия. Различно наелектризиран е ароматът, сравнен с другите парфюми, които познавам. Силно и пикантно подправен, мастилено плътен и труден за копиране, този парфюм не случайно поляризира мненията. Характерното му присъствие може да е угнетяващо или дори да засенчва своята дама. Може обаче, ако е правилната, да фокусира върху нейната самоувереност. Не бих му дала възраст, като изключа най-младата, нито пък сезонен характер. По-скоро вечерен и ексцентричен, отколкото ежедневен и универсален го преценявам. Във всеки случай – любопитен и специфичен аромат.


Веднъж

преди години, бях провалила с предозирано индийско орехче в основното блюдо, вечеря за много гости. Гостите ми бяха или твърде любезни за да отбележат или наистина не забелязаха, но оттогава насам, когато прибавям мускатовото орехче внимавам колко е голям върхът на ножа. Вероятно защото не е от непознатите ни подправки и се внася от дълги години, мнозина смятат, че го познават. Истината е, че е изключително интензивен аромат и с него се внимава. Ако заровите нос и вдишате дълбоко в бурканчето или пликчето ще разберете не само защо, но и ще познаете ароматното начало на Black Cashmere. Безпогрешно смятам, че го различавам във връхните нотки – индийско орехче и не по-малко интензивен шафран. Пикантно остро начало, което прониква и в сърцевината на аромата. В нея няма да ви е трудно да откриете карамфил – див, дребен и кичест и ако сте негов почитател в парфюмите, то тук има много радост за вас. Ценя особено дивия карамфил в парфюмен вид и го търся целенасочено, а тук той е на повърхността и особено отчетлив в близост до кожата. Тамяново опушено изсъхва парфюмът, а долавям, отново при близко до кожата изучаване и един много фин и луксозен цитрусов привкус, едва доловим. Очаквах много повече и по-мрачен тамян, заради всички поляризирани мнения, които съм чела, но лично за мен изсъхналият Black Cashmere не е угнетителен, а дори напомня красив сапун. Признавам, че комбинацията карамфили и тамян може да индуцира тягостни асоциации, но както винаги, когато става въпрос за парфюми, вкусът е различен.



Интензивното


присъствие на аромата, липсата на захарни и бонбонени нотки, ме кара да се съглася, че Black Cashmere може без предубеждения да се носи и като унисекс аромат. Нещо повече, след като тествах върху мъжка кожа, открих много повече дървесни нотки и Oriental Floral топлина, отколкото върху моята кожа, върху която изсъхналият аромат тендира към сапунено – кремообразна консистенция. Black Cashmere ще остане моят метеоритен парфюм. Метеоритите имат същите като земните елементи, въпреки, че са пришълци от чужди орбити, но имат различна кинетична енергия. По същият начин ще помня и Black Cashmere – съставки твърде тривиални, за да говоря за оригинална композиция, но натоварени с различна енергия. Особен парфюм, за особена дама, за особени обстоятелства, с особена сексуалност.

3 коментара:

SilviP. каза...

Още едно прекрасно описание!
Невероятен е начина по който пишеш!
Радост за мен е,че те познавам,макар и само виртуално!

Анонимен каза...

любим ми е , бих искала да те попитам къде в българия бих могла да си го намеря? опитах къде ли не - никой не го е чувал :(

Анонимен каза...

Абсолютно точно! Още съжалявам, че през 2004 г. не си го купих. Няколко дни обикалях магазина и се чудех дали е моя аромат. Прецених, че е твърде "тежък" за мен. Или както пишете... по-скоро щеше "да ме засенчи", вместо да ме допълни. Сега го търся, за да пробвам отново, но уви, повече никога не го срещнах.

Публикуване на коментар